Els preus dels aliments continuen disparats i les mesures implantades pel govern d'Espanya no han donat el resultat esperat. S'esperava que hi hagués una contenció a la despesa amb les rebaixes de l'IVA en els productes essencials. Després de posar al punt de mira durant uns mesos els supermercats, l'objectiu se centra ara en un altre col·lectiu.
Comproven que el verdader problema es troba a l'inici de la cadena alimentària. Per això, han decidit centrar la seva pressió en els empresaris del camp. Pretenen que totes les ajudes concedides els últims mesos es deixin notar a la resta de la cadena. Sobretot, als lineals dels supermercats.
Fa un parell de setmanes, el president de Mercadona va intentar cobrir-se les espatlles i va justificar l'increment dels preus. Assegurava que havien augmentat «una barbaritat» per fer «sostenible tota la cadena de producció» i així evitar «un desastre».
Això fa que totes les mirades vagin a parar als ramaders i pagesos. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, mostrava aquest dimarts el seu parer sobre aquesta qüestió: «Aquest és el moment que les empreses traslladin la baixada dels costos energètics a la següent fase de la cadena i, en última instància, a les famílies», va dir. Així com les «ajudes que han rebut per compensar la pujada dels preus dels fertilitzants».
Pujada dels preus de més d'un 60 %
El sector primari s'ha beneficiat en els darrers temps de 660 milions en ajudes directes. Hi van haver diferents partides destinades a compensar l'increment dels costos de producció, provocats sobretot per l'augment del preu dels fertilitzants.
Realment, el que s'ha detectat és una pujada a l'origen dels aliments del 62,7 % respecte al febrer de l'any passat. La resta de la cadena de producció ha intentat assumir en alguns casos aquestes pujades: els fabricants han aplicat increments del 20 %, mentre que l'IPC alimentari ha arribat al 16 %.
Les dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació revelen uns preus totalment descontrolats en origen. La ceba ha encarit el seu cost un 370 % a partir que esclatés el conflicte a Ucraïna. En una línia similar hi ha les taronges, que n'han augmentat el preu més d'un 200 %. Per part seva, els ous i les patates ho feien un 98 % i un 87 %, respectivament. El pebrot verd n'elevava el valor un 84 % l'últim any, mentre que l'arròs, una mica més d'un 60 %.
Malestar al govern espanyol
Al govern espanyol hi ha cert malestar després de comprovar que les mesures adoptades a començament d'any no han fet efecte. Van aprovar una reducció de l'IVA en una sèrie de productes bàsics de la cistella de la compra, però en cap moment es va traduir en un estalvi per a les famílies.
Els preus s'han disparat des del començament de la cadena alimentària i això ha passat factura a la resta de sectors. Tot i que els costos ja experimenten una certa contenció, tampoc detecten una baixada dels preus en origen. Per això, ara opten per atacar els agricultors i ramaders, que s'han pogut aprofitar de la situació.
Calviño ha apuntat que: «Tard o d'hora, aquesta baixada de costos s'ha de traslladar als preus finals. El nostre interès és que aquesta translació i aquesta baixada dels preus dels aliments sigui una realitat com més aviat millor». Aquest canvi d'opinió al govern espanyol arriba després de l'avís del Banc d'Espanya. Van indicar que la inflació continuarà disparada i depassarà el 12 % de mitjana al llarg de 2023.