Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la maqueta d'una casa amb diverses monedes, unes ulleres i calculadora

El govern espanyol pot avalar el 25% de la teva hipoteca: els requisits

El teu habitatge hauria de complir certs aspectes energètics

Fa uns dies, el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciava una nova mesura en plena campanya electoral per a les eleccions autonòmiques i municipals del proper 28 de maig.

Aquesta versa sobre la concessió d'avals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) del 20% de la hipoteca per a joves de fins a 35 anys. I igualment per a famílies amb menors a càrrec i amb uns ingressos anuals de 37.800 euros com a màxim.

La veritat és que després d'aquest inesperat anunci del líder de l'Executiu, el Consell de Ministres donava llum verda a aquest pla. I ha estat aquest dimarts quan la ministra de Transports, Raquel Sánchez, n'ha donat més detalls.

El Govern oferirà un aval del 25% a aquells que compleixin certs requisits

Una mesura que serà d'un 5% addicional, arribant fins al 25%, si es compleixen una sèrie de requisits. En aquest cas, ens referim a si l'habitatge té una qualificació energètica mínima de D.

Fotomuntatge de Pedro Sánchez i d'una mà comptant bitllets de 20 i 50 euros.
Sánchez ha presentat una proposta que ja ha estat aprovada al Consell de Ministres| Getty Images

Una altra novetat que ha revelat la ministra en roda de premsa és que aquestes ajudes d'entrada per a la compra d'habitatges es podran sol·licitar fins a l'últim dia de l'any 2025.

Des del Govern no es descarta que es dugui a terme una pròrroga d'un parell d'anys més, tot i que s'hauria de confirmar en les properes dates. Respecte a la validesa d'aquest ajut, serà de 10 anys. I ho serà «amb independència del termini d'amortització del préstec i l'existència o no del període de carència».

Raquel Sánchez, ministra de Transports, ha donat més detalls dels nous avals ICO

Sánchez ha apuntat que aquesta línia és per a joves i famílies «que tenen solvència i capacitat financera per poder comprar un habitatge. Però que no disposen de l'estalvi necessari per facilitar l'entrada que li requereix l'entitat bancària».

Foto d'un bloc de pisos.
Els nous avals ICO poden arribar al 25% de la teva hipoteca| Getty Imatges

El que es desitja des de l'Executiu és que aquesta ajuda vagi a parar a, com a mínim, 50.000 famílies. Cal assenyalar que el límit d'ingressos anuals màxims és de 37.800 euros, però no en tots els casos.

La veritat és que serà un 70% més alt en el cas de les famílies monoparentals, arribant fins als 64.000 euros. I al voltant dels 75.600 euros si la hipoteca és executada per dues persones.

Però, per si no n'hi hagués prou, s'elevarà un 0,3% el límit per cada fill a càrrec seu. I segons fonts properes al ministeri dirigit per Raquel Sánchez, el cost d'aquests avals hipotecaris serà al voltant de 2.500 milions d'euros.

Altres novetats del Govern que afecten l'habitatge

Sobre l'accés a aquest tipus d'avals, vindrà marcat pel preu mitjà de l'habitatge segons cada regió. Des del ministeri, aquest dimarts 16 de maig s'assegurava que l'aval podria ser, fins i tot del 100 % del menor valor entre el de taxació. I que el preu de compra de l'habitatge i el cost de l'aval donat pel Govern sigui assumit per qui concedeix el crèdit.

Foto de la maqueta d'una casa al costat d'una persona amb fulls blancs a les mans.
El Govern sorprèn amb noves mesures que afectin l'habitatge| Getty Images

A més a més, Raquel ha assegurat que s'obre la porta a establir-se un límit màxim de preu de venda o taxació de l'habitatge que es podria fixar en funció de l'àmbit territorial. I com no podia ser altrament, el Consell de Ministres també ha tirat endavant una altra línia ICO d'uns 4.000 milions a càrrec de fons europeus.

Una quantia que s'utilitzarà per construir 43.000 habitatges de lloguer assequible i social. Així mateix, n'aixecaran 20.000 més a través del SEPE en sòl del Ministeri de Defensa.