Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.

Els jubilats amb estalvis al banc reben un missatge molt clar de l'OCU

Els adverteix que han d'arribar a la jubilació laboral en les millors condicions econòmiques

Avançar la retirada laboral és el desig de molts treballadors. I més en aquests instants, quan les condicions per accedir a la pensió s'estan endurint cada cop més. Perquè se sentin preparats quan arribi aquest moment, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) envia un missatge als futurs jubilats.

Aquesta entitat ha volgut conèixer de primera mà com es preparen els ciutadans per a la retirada. Per això, ha consultat més de 1.500 persones amb edats compreses entre els 25 i 80 anys.

Aquests han estat els resultats de l'enquesta de l'OCU

Un important nombre d'enquestats, el 35%, preveu que els diners que els quedin de pensió no els permetran arribar a final de mes. Un altre 42% confessa que en tindran prou, mentre que el 7% estima que els resultarà «més que suficient», publica El Periódico de España.

Gran part admet que quan arribi l'etapa de jubilar-se els seus ingressos patiran una retallada considerable. El 12% indica que els guanys es rebaixaran a menys de la meitat. Tot i això, són molt pocs els que han pres cartes a l'assumpte per intentar fer fer un gir a la situació.

Expliquen que 7 de cada 10 persones diuen que no estan preparades econòmicament per quan arribi la jubilació. Pot semblar que hi ha una certa deixadesa per part del ciutadà, però darrere d'aquesta conducta s'hi amaguen diversos factors. Principalment, donen prioritat a les despeses més immediates, cosa que en certa mesura els impedeix estalviar.

Imatge de dues persones grans assegudes a un sofà
L'organització de consumidors recomana estalviar el màxim que es pugui per arribar en bones condicions a la retirada | GETTY IMAGES

Tampoc compten amb prou ingressos per pensar en què els oferirà el futur amb les pensions públiques. A això s'hi uneix el desconeixement que hi ha en relació amb les pagues de l'Estat.

 

Les pèrdues arribaran fins a 400 € al mes

Per conèixer en realitat el nivell de les pèrdues que pot arribar a assolir un treballador en jubilar-se cal fixar-se en dues dades essencials: l'últim sou que ha percebut en actiu i la pensió que cobrarà per part de la Seguretat Social quan es retiri.

L'informe realitzat per l'OCU revela que la pèrdua un cop jubilat serà de 400 euros. Per això, sempre es recomana a aquests pensionistes que tinguin altres ingressos més enllà de la paga de l'Estat.

Només el 10% decideix diversificar les fonts d'ingressos, sigui per mitjà d'inversions o pel lloguer de propietats. Per part seva, el 90% restant es conforma amb el que cobra amb la prestació contributiva de la Seguretat Social.

El consell que ofereixen des de l'OCU

Les persones que comencin la seva carrera laboral ara o que faci uns quants anys que treballen, possiblement no pensin en la jubilació. Els queda molt lluny la jubilació i en ment tindran altres preocupacions. Entre elles, pagar un lloguer o formar una família.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
Molts treballadors es veuen incapaços d'estalviar per a la jubilació | Getty Images

És a partir dels 50 quan es comença a concedir una certa transcendència a la retirada i molts decideixen invertir en un pla de pensions. Tot i això, no ha de ser l'única solució a tenir en compte, indiquen.

Des de l'OCU aconsellen a les famílies «estalviar en la mesura que sigui possible». Això sí, «sense deixar dormir després els diners en un dipòsit o cometre l'error de jugar-s'ho tot a una carta».

Tot i que la majoria es decanta pel pla de pensions privat, també caldria contemplar altres possibilitats. Indiquen que en aquests instants «el sistema de pensions és relativament generós». Però, potser no ho serà tant «amb el pas dels anys».

És més que probable si tenim en compte l'enduriment de les condicions. A més, els sous de les noves generacions són inferiors en comparació amb els dels treballadors que s'estan retirant. Per això, la seva cotització serà més baixa i això afectarà la seva paga quan es jubilin.