El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

El govern espanyol canvia d'opinió sobre el final de l'estat d'alarma

El desig de no allargar l'excepcionalitat podria veure's truncat

Queda menys d'un mes perquè el pròxim 9 de maig finalitzi l'estat d'alarma i no s'ha deixat d'especular sobre què és el que passarà finalment a partir de llavors. El govern espanyol ha compartit el seu desig de no haver de tornar a prorrogar-lo, tal com va assenyalar el mateix president fa uns dies.

No obstant això, aquesta voluntat ha generat una cadena de reaccions negatives per part de les comunitats autònomes, especialment d'aquelles que estan governades pel PP, que han sol·licitat un major marge de maniobra per recolzar legalment les mesures contra el virus davant el nou horitzó de buit que s'obrirà pas en unes setmanes.

Tot i que el govern espanyol vol acabar amb l'estat d'alarma, ja ha començat a visualitzar un clar pas enrere respecte als seus desitjos inicials. El retard en la campanya de vacunació, que hauria d'adquirir gran velocitat aquest mes d'abril amb l'arribada del fàrmac monodosi de Janssen, ha suposat que el desig de Pedro Sánchez es pugui veure truncat.

Per aquest motiu, des de la Moncloa han assenyalat que el que va dir el president va ser només una «intenció» i que caldrà esperar fins al pròxim 9 de maig per «valorar la situació» i prendre la decisió definitiva.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El govern espanyol es recolza en el criteri dels experts

Juan Manuel Moreno Bonillo, el president de la Junta d'Andalusia, i Fernando López Miras, el de Múrcia, han manifestat el seu desig de mantenir l'estat d'excepció, com també ho ha fet, Iñigo Urkullu, el lehendakari, i l'últim a sumar-se a la petició dels governs regionals per mantenir l'estat d'alarma.

L'Executiu central, però, ha negat que aquest pas enrere s'hagi produït per la pressió que ha rebut per part de les comunitats autònomes i assegura que s'ha recolzat en el criteri dels «experts» per sustentar aquesta nova determinació.

Pedro Sánchez vol evitar el Congrés dels Diputats

Una altra de les grans raons per les quals Pedro Sánchez no vol mantenir l'estat d'alarma és que aquesta ampliació s'hauria d'avalar al Congrés dels Diputats i el passat mes d'octubre ja es va aprovar una única pròrroga de sis mesos, precisament per evitar això.

Si en les ocasions anteriors, amb pitjors dades de pandèmia, ja era complicat sumar suports, ara és molt més complicat, sobretot amb la imminent arribada de les eleccions presidencials de Madrid i amb la formació de Govern bloquejada a Catalunya.

Decisió precipitada

Són molts els que han assenyalat que Pedro Sánchez s'ha precipitat en anunciar que la intenció del govern espanyol és no tornar a ampliar l'estat d'alarma. Segons la informació que ha compartit 'La Razón', fins i tot des del mateix PSOE han vist en l'anunci del president cert electoralisme per confrontar Isabel Díaz Ayuso.

Algunes comunitats socialistes han assenyalat que el desig de no voler prorrogar l'estat d'alarma és un intent de desactivar el discurs de l'actual presidenta de la capital espanyola, de «llibertat» davant les restriccions imposades a la regió. 

D'altra banda, a la Moncloa han assenyalat que haurien de mantenir l'excepcionalitat com una base per pressionar el PP al Congrés. Tot i el clam perquè es tornés a unificar el criteri des de l'Estat, en l'última votació aquest partit polític es va abstenir de votar.

Ara, com ja va passar aleshores, el govern espanyol ha demanat «corresponsabilitat» als partits amb representació al Congrés que governen en aquestes regions perquè donin suport a la cambra baixa amb els seus vots el que demanen els executius regionals.