Primer pla de monedes i bitllets

El govern espanyol d'aquí a dos mesos apujarà el sou a quasi tres milions de persones

L'Executiu està disposat a apujar el sou als funcionaris el 2022

El govern d'Espanya té la intenció d'apujar el 2% del salari dels funcionaris per a l'any 2022. Així ho ratifiquen diverses fonts de la reunió que aquest dimarts, 5 d'octubre, tindran el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública i els sindicats. Volen negociar la pujada salarial dels empleats públics de l'Estat per a aquest any que ve.

Avui es parlarà de tancar una pujada de, com a mínim, la previsió de la inflació més un punt i mig. Així doncs, els sindicats demanaran que es compensi els treballadors per la desviació dels preus. I és que a principis d'aquest any van veure com les nòmines dels funcionaris pujaven un 0,9%, nivell que ja està per sota de la inflació, actualment en un 4%.

El govern espanyol apujarà un 2% el sou als funcionaris el 2022

El Programa d'Estabilitat reflecteix que «a partir de 2022 es preveu un increment retributiu dels empleats públics i de les pensions en línia amb l'evolució de preus».

Malgrat tot, els sindicats havien demanat que es convoqués aquesta taula perquè d'aquí a poc es presentaran els pressupostos anuals. Tenien la idea de negociar, no obtenir un «document tancat a fets consumats», apunten fonts sindicals.

Des de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) sol·liciten que es vegi reconegut l'esforç exigit als funcionaris durant la pandèmia. Així, demanen un acord per als dos anys que queden de legislatura. Per això, volen que s'avanci en la recuperació del poder adquisitiu perdut des de fa una dècada, «que està al voltant del 10%».

«A més, cal compensar la pujada dels preus que es produirà aquest any, tenint en compte que la pujada va ser del 0,9% i que tornarem a perdre almenys un punt de poder adquisitiu», exposen.

La proposta tombada d'apujar un 2% el sou dels diputats

Aquestes fonts apunten que el sindicat «es va assabentar pels mitjans de comunicació» de la proposta feta per Meritxell Batet. L'opció d'augmentar un 2% el salari dels diputats finalment no es va executar després que Vox, PP i Podemos tombessin la proposta.

'ABC' apunta que, de moment, la desviació dels preus tindrà un fort impacte econòmic en les pensions. La Seguretat Social haurà de pagar un extra el gener de 2022 per a evitar que els pensionistes perdin diners. El cas és que a principis d'any les rendes d'aquest col·lectiu van pujar un 0,9%, i a finals d'any la inflació acabarà superant aquest percentatge, segons les previsions dels experts.

Així, a principis de 2022 els jubilats rebran la diferència entre la pujada que es va aplicar a principis de 2021 i la inflació mitjana amb la qual finalitza l'exercici d'aquest any.

Aquesta inflació mitjana acabarà, en el millor dels casos, sobre un 2,5%. El pagament extra seria similar a 1,6 dècimes, el que generaria una despesa extra d'uns 2.300 milions.

Trobada del sindicat de funcionaris amb el Govern

A més, la CSIF demanarà al Govern que elimini la taxa de reposició. Asseguren que això farà que les comunitats puguin dedicar fons de la Unió Europea per a la recuperació de la sanitat, l'educació o els serveis autonòmics.

També reclamen que molts contractes de reforç que es van fer per la pandèmia finalitzaran quan s'acabi aquest any. Així les coses, adverteixen que només en sanitat es podrien perdre uns 90.000 llocs de feina.

Al seu torn, han recordat que el SEPE es quedarà sense 1.500 contractes de reforç. «Aquest mes d'octubre se n'extingeixen 500, coincidint amb la renovació de la pròrroga que incrementarà la càrrega de feina, sumat als milers de contractes que lamentablement passaran a les files de l'atur per la fi de l'estiu», alerta CSIF.