El volcà Cumbre Vieja, a La Palma, no dona ni un minut de descans a l'illa. En les últimes hores ha augmentat la seva activitat després de setze dies des que va començar l'infern a l'illa canària.
Segons ha explicat l'Institut vulcanològic de Canàries ('Involcan') l'augment d'activitat que ha registrat el volcà en les últimes hores és «notable». Això es tradueix en el fet que els científics no s'atreveixen a fer prediccions a mitjà termini.
És més, fins i tot el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ho deia amb claredat: «No estem al final, no sabem en quin moment estem. Estem en mans de la naturalesa».
No obstant això, els experts estimen que l'erupció podria allargar-se entre 24 i 84 dies, establint una mitjana d'uns 55 dies. Llavors, no estaríem ni a l'equador de tal desastre natural.
La cendra del volcà ja ha arribat a Amèrica
Tal és la força de l'erupció del volcà que fins i tot les cendres provinents del Cumbre Vieja ja han arribat a Amèrica. De fet, a Puerto Rico i Cuba s'han registrat alertes en aquest sentit després que la cendra hagi creuat l'Atlàntic i hagi arribat fins a la costa americana.
Els experts afirmen que les partícules registrades a Amèrica responen a un núvol de pols saharià amb alts nivells de diòxid de sofre. D'altra banda, l'augment d'activitat volcànica ha provocat també un nou terratrèmol a La Palma.
Aquesta vegada ha sigut de nivell 4 i s'ha notat amb intensitat a pràcticament tota l'illa. De fet, és un dels moviments sísmics més importants dels registrats des de l'inici de l'erupció. Així mateix, a l'àrea de Fuencaliente, s'ha registrat un sisme de 3,7 graus i a uns 11 quilòmetres de profunditat.
L'amplada i profunditat de la lava també augmenta
Aquest increment de l'activitat volcànica ha tingut nous efectes a l'illa. D'una banda, el costat nord del volcà s'ha desprès, obrint-se com una presa de lava i creant una nova colada. Aquesta va baixant pel vessant i podria arribar a altres zones poblades.
D'altra banda, la colada principal ja ha arribat a 1,2 quilòmetres d'ample i amenaça altres poblacions de l'illa, i també s'han detectat tubs volcànics prop de la costa. Es tracta de tubs subterranis per on passa la lava i que podrien arribar fins al mar directament.
Això és un fet positiu, ja que ajuden a canalitzar la lava sense posar en risc la superfície de l'illa. Però, malgrat això, també té la seva part negativa perquè fan que la lava arribi a una temperatura major i faciliten que circuli amb més fluïdesa, arribant a cotes més baixes.
Fins divendres passat, l'erupció del volcà Cumbre Vieja ha llançat 80 milions de metres cúbics de material magmàtic. Aquestes dades passarien amb escreix les registrades en les anteriors erupcions del volcà, doblant els registres de l'any 1971.
Les cendres volcàniques i els seus efectes en la salut
Les autoritats sanitàries de Canàries segueixen alertant a la població perquè es protegeixi de les cendres volcàniques que amenacen l'illa. I és que, entre els principals efectes que poden produir les cendres volcàniques en les persones, destaquen els problemes respiratoris i oculars. A més a més, poden provocar irritació cutània pel qual és important prendre precaucions.
Així doncs, seguint el Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic, es recomana evitar sortir de casa sempre que es pugui. Si pel contrari és imprescindible fer-ho, es recomana l'ús de mascareta per cobrir el nas i la boca. També es recomana utilitzar ulleres per protegir els ulls i no consumir aliments a l'aire lliure