Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats

El govern espanyol desmenteix la Generalitat: «Els ERTO s'estan cobrant amb normalitat»

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, afirmava aquest dilluns que hi ha 100.000 persones que no han rebut la prestació

Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats
El govern espanyol considera que les prestacions dels ERTO s'estan cobrant «amb total normalitat». | Europa Press

El govern espanyol ha afirmat aquest dilluns al vespre que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) s'estan cobrant «amb total normalitat». L'executiu estatal surt així al pas de la denúncia que havia fet hores abans el seu homòleg català, que en boca del conseller de Treball, Chakir el Homrani, afirmava que a Catalunya hi ha 100.000 persones en ERTO que no han rebut la prestació.

La denúncia s'ha fet en el marc de la presentació d'un nou paquet d'ajuts dissenyat pel Govern per a persones afectades per la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. El govern espanyol, al seu torn, ha subratllat que aquests ajuts són «complementaris» a l'ERTO, com han aprovat altres comunitats autònomes com la Comunitat Valenciana, Extremadura, Múrcia o el País Basc.

L'executiu encapçalat per Pedro Sánchez també ha subratllat que a totes les autonomies se'ls ha remès dades sobre el col·lectiu de persones en ERTO per al disseny d'aquest tipus d'ajuts complementaris. Segons les dades del govern estatal, el mes de desembre 231.613 persones han cobrat la prestació a Catalunya.

Avui s'aprova la pròrroga dels ERTO fins al 31 de maig

El Consell de Ministres d'aquest dimarts té previst aprovar la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i de la prestació extraordinària per cessament d'activitat per a autònoms fins al 31 de maig. Pel que fa als ERTO, el Ministeri de Treball va tancar dimarts de la setmana passada un acord amb els sindicats i la patronal per allargar la mesura quatre mesos més, ja que l'última pròrroga acabava el 31 de gener.

L'executiu de Pedro Sánchez calcula que la nova pròrroga suposarà una despesa d'uns 5.500 milions d'euros, sumant les prestacions per als treballadors i les exoneracions a les empreses. La nova moratòria dels ERTO manté la clàusula que prohibeix a les empreses acomiadar treballadors en els sis mesos posteriors a aixecar la mesura, alhora que simplifica diversos tràmits.

Actualment, a l'Estat espanyol, encara hi ha al voltant de 700.000 persones en ERTO. En el pic màxim de la pandèmia més de 3,4 milions de treballadors van estar en un ERTO, un mecanisme que es va posar en marxa el març de l'any passat, en l'inici de la pandèmia.