Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una aula de la Universitat Rovira i Virgili

El govern espanyol endureix els requisits per poder estudiar Magisteri i ser professor

Canvia la forma d'accedir a Magisteri i prepara una gran revolució al professorat

El govern espanyol canviarà la manera d'accedir a la carrera de Magisteri i avaluarà els docents per aconseguir pujar de lloc. El Ministeri d'Educació i FP ha revelat aquest dijous 27 de gener en una reunió amb els sindicats el seu nou projecte de reforma educativa. I el seu objectiu rau a millorar la professió docent, punt que ve fixat a la nova Llei Educativa 'LOMLOE'.

Al text previ ideat pel Govern, hi ha un total de 24 propostes. Entre aquestes, destaquem l'enduriment a l'accés als Graus d'Educació Infantil i de Primària (normalment anomenats Graus de Magisteri).

També canviaria l'accés del Màster en Formació del Professorat (per exercir de professor de Secundària, Batxillerat, FP i Escoles Oficials d'Idiomes), amb proves concretes.

Taules i cadires d'una classe de secundària
El Govern endureix l'accés a Magisteri | iStockPhoto (Smolaw11)

'24 grans propostes de reforma per a la millora de la professió docent'

A més, hi haurà un període de pràctiques remunerades durant el període formatiu dels futurs professors. Alhora, s'actualitzarà el model d'oposició, amb temes nous i variarà la seva estructura per tenir en compte «aspectes que ara no es contemplen».

El text es titula '24 grans propostes de reforma per a la millora de la professió docent'. I des que es va aprovar el desembre del 2020 la 'LOMLOE', era un assumpte que havia posat sobre la taula l'esmentat ministeri.

Aquesta proposta explica que les idees exposades al text «no pretenen ser excloents ni esgotar les que puguin resultar del procés de diàleg que el Ministeri d'Educació i Formació Professional inicia amb els agents implicats a partir de l'aportació d'aquesta proposta».

El Govern endureix les condicions per accedir a Magisteri

El ministeri vol fixar «una prova específica» per entrar a Magisteri, com ja han fet diverses universitats. Aquesta mesura «afavoriria una millor selecció dels estudiants», apunta el text.

I no evitaria cobrir la demanda, perquè avui els estudis de Magisteri no aconsegueixen un nivell suficient d'ocupabilitat. Un dels motius és el gran augment de places a universitats privades que s'ha produït en els darrers anys.

Imatge d'una classe en una escola amb una nena aixecant la mà
Es proposa un examen especial per entrar a la carrera | Pixabay

Aquesta prova «ha d'avaluar la competència comunicativa i raonament crític i la competència logicomatemàtica i incloure aspectes referits a actituds i competències de la professió docent».

Per a aquesta prova, es prendrà com a referència un nou marc de competències dels docents. En aquest estaran els «coneixements, habilitats i actituds» apropiats. I s'utilitzarà per a altres objectius, com ara el sistema d'avaluació dels professors, l'èxit dels quals provocarà una millora retributiva.

Nou accés al màster de professorat i canvis al sistema d'avaluació

El Govern també vol introduir nous requisits per entrar al màster del professorat, acotant quines especialitats es poden cursar segons la formació universitària dels alumnes. No volen que es pugui triar l'especialitat del màster en matemàtiques havent estudiat una carrera de Lletres.

Actualment, s'entra moltes vegades al màster «amb titulacions notablement allunyades de les especialitats corresponents».

Tornant a la nova proposta d'avaluació del professorat, aquesta ha de partir d'un «informe d'autoavaluació. Valorar els aspectes específics de la funció docent en el marc de l'autonomia del centre. I comptar amb la participació de diversos òrgans de govern i coordinació docent del centre i amb la del servei d'inspecció», sosté.

Imatge d'arxiu d'una persona treballant amb un ordinador portàtil
Canvi en el sistema d'avaluació | pixabay

«També ha de compaginar la seva sol·licitud voluntària amb l'obligatorietat de participar en aquelles actuacions formatives que s'han de superar per accedir a l'exercici de la funció directiva o la superació de la fase de pràctiques, entre altres llocs», exposa.

L'escrit apunta que és clau que el sistema atorgui la millora de la «preparació científica, tècnica, didàctica i professional dels docents». I estarà guiat a la implicació del professorat en projectes de recerca educativa.

Finalment, la proposta considera que «l'essència de la docència es troba a l'exercici del treball ordinari a l'aula. També es troba en la participació en el funcionament del centre i en la cerca de la millora dels resultats».