L'actual crisi del coronavirus ha destapat alguna cosa més que una crisi sanitària. Els diferents governs, com el d'Espanya, no sols han de respondre l'impacte de la Covid-19 en la salut dels seus ciutadans, sinó que estan veient com aquests estan rebent un dur cop econòmic que tot apunta pot generar un greu impacte en l'àmbit laboral.
Al nostre país, només fa falta observar com segueixen en ERTO centenars de milers de treballadors, que mitiga alguna cosa les dades de l'atur, i com molts negocis portats per autònoms es veuen abocats a tancar.
Però ara mateix, el govern espanyol tindria ja sobre la taula una mesura que podria ajudar a millorar la situació del mercat laboral espanyol. I és que es podria estar plantejant un canvi substancial en l'actual jornada laboral.
«Podria afavorir sens dubte la creació d'ocupació».
L'encarregat d'anunciar-lo ha estat el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias. Confirmava aquest dijous 3 de desembre que des del ministeri de Treball ja estan «estudiant» una possible aplicació de la jornada laboral de quatre dies i de 32 hores. Iglesias destacava en una entrevista en TVE que aquesta «podria afavorir sens dubte la creació d'ocupació».
El líder d'Unides Podem destacava que la formació morada, de la qual també forma part la ministra de Treball Yolanda Días, ha estat sempre partidària d'aquesta reducció. Afirmava que la proposta dels grups Més País i Equo és «interessant» i que podria facilitar que moltes empreses apostin per aquest tipus de jornada laboral.
Pablo Iglesias destacava que l'estudi d'aquesta proposta està dins del «marc d'una línia que ha estat definitòria del Ministeri, que és el diàleg social, es treballarà per explorar la reducció del temps de treball».
Això sí no va voler confirmar quan es podria traslladar al Consell de Ministres aquesta proposta per a la seva aprovació. Explicava que els terminis per a aquest assumpte depenen exclusivament del Ministeri. «Jo haig de ser respectuós amb la competència de cada ministre, i em consta que l'estudiaran», concloïa a les respostes dels periodistes.
La proposta de Més País
Com dèiem, la iniciativa va partir del partit liderat per Íñigo Errejón. En una esmena als pressupostos, plantejaven destinar uns 50 milions d'euros per a aquesta mena d'incentiu. Aquests serien procedents del fons de Recuperació i Resiliència.
L'objectiu seria que les empreses que vulguin provar aquesta iniciativa puguin rebre una compensació econòmica fins que s'observi una millora del rendiment i de la producció dels treballadors. Abans d'aplicar-se a escala nacional, la Comunitat Valenciana prepara un pla similar per al seu territori.
La intenció també era que es destinarà un Complement de Reducció de Jornada que impedís una baixada dels sous dels treballadors. Per a això, es proposava una línia d'ajudes pluriennals gestionades per les comunitats autònomes.
Una gran empresa informàtica espanyola ja ho fa
Per a veure l'efecte que té aquesta mesura no cal buscar exemples a l'estranger. I és que hi ha una gran empresa informàtica espanyola que ja l'aplica des de fa temps. Parlem de la companyia ‘Programario Delsol’. Els 185 treballadors d'aquesta empresa situada a Jaén ja fa temps que compten amb aquesta flexibilització en la seva jornada laboral.
Poden treballar de dilluns a dijous realitzant 36 hores. I ho valoren molt positivament. Un bon exemple és Leire que explica que aquesta nova jornada que té des de fa un any «no té preu, és un regal que ens fa la nostra empresa». «Abans donava el 100 per cent, però ara el 110», diu contenta aquesta comercial que aprofita un nou dia lliure per a fer el que abans no tenia temps. Des de l'empresa, el seu responsable de comunicació, Juan Antonio Mallenco, també confirmava que «no hi ha hagut cap inconvenient» i «tots els objectius s'estan complint».