La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) oferirà 40 places al sistema català de protecció a la infància per a adolescents i joves emigrats sols arribats a les Illes Canàries les darreres setmanes. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet l'oferiment després d'estudiar la situació dels centres catalans i valorar els recursos «per assegurar una bona acollida i inclusió». La distribució de les 40 places es farà per tot el territori seguint en la línia de voler garantir una distribució equitativa capaç de facilitar la inclusió. El Govern però ha reclamat a l'Estat espanyol que garanteixi que aquests joves tinguin una possibilitat real d'inclusió a partir d'un permís de treball i residència als 18 anys.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que «aquests joves que vinguin de Canàries han de tenir permís de residència i de treball quan facin 18 anys». «De fet, aquesta exigència que fem a l’Estat ha de ser per a tots els joves que han passat pel sistema de protecció perquè no caiguin en la vulnerabilitat amb la majoria d’edat», ha afegit.
La conselleria ha manifestat que amb aquesta acció vol contribuir a donar resposta a l'emergència migratòria però sobretot a «garantir els drets» dels afectats.
D'altra banda, ha demanat la convocatòria immediata d’una Conferència Sectorial de Migracions en la que s’adopti la proposta SHARE, presentada per Catalunya, les Illes Canàries, Navarra, Euskadi, Melilla, la Communauté d'Agglomération Pays Basque, Attica, i Nouvelle Aquitània, que serveixi per establir mecanismes concrets per compartir amb responsabilitat i d'una manera sistematitzada el deure de solidaritat dels migrants d'acord amb els valors i ideals europeus.
El Govern insta a l'Estat a obrir vies legals i segures per a refugiats i migrats
Segons el Govern català, la proposta no ha rebut resposta per part de l’Estat espanyol i «hauria de ser la base per solucionar la situació del col·lapse a Canàries i, sempre, garantint la possibilitat real d’inclusió social i autonomia personal». També ha instat l'Estat a obrir vies legals i segures per a les persones refugiades i immigrades entre Àfrica i Europa a partir de fer efectius els compromisos de reassentament per a persones refugiades i vies de migració legal i segures. Per a fer-les efectives, el Govern ha reiterat la seva disposició a col·laborar.
Catalunya ha atès més de 8.000 joves emigrants sols entre el 2017 i el 2020. Actualment el sistema català de protecció a la infància atén 5.300 joves emigrats sols, un 66% dels quals són majors d’edat i segueixen atesos en recursos de la DGAIA, ja sigui en una plaça en centres per a menors d’edat o bé amb els programes i serveis que ofereix l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat.
Barcelona acollirà 50 migrants
Aquest dimarts s'anunciava que Barcelona acollirà 50 migrants que han arribat durant aquests darrers dies a les illes Canàries. Aquestes persones s'allotjaran en un equipament municipal d'acollida, segons ha explicat l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat.
En les instal·lacions seran atesos per professionals d'atenció social qui els prendran les dades i analitzaran quines són les seves principals carències: falta de menjar, deshidratació, malalties físiques o psicològiques. També seran atesos per professionals que avaluaran el seu estat psicològic i emocional.
Des del Govern, la portaveu, Meritxell Budó, assenyalava el passat dimarts que la ciutat comtal està disposada a acollir més migrants durant els pròxims mesos, però que hi ha molts ajuntaments catalans que també estan prenent aquesta iniciativa.