El govern espanyol limitarà els augments dels lloguers a partir del març

Afectarà els contractes firmats des d'un any abans, març de 2019

L'augment dels lloguers és un entrebanc  per a moltes famílies que viuen en aquest règim a Catalunya i a la resta de l'Estat. Ara, però, el nou govern espanyol ja estudia les primeres mesures per començar a pal·liar aquesta situació. La primera, fruit de l'acord al qual es va arribar amb Unides Podem per al pacte de coalició, és l'aplicació del reial decret que limita els augments del preu del lloguer a l'increment de l'IPC.

Els augments de lloguer dins del mateix contracte, limitats a l'IPC

A partir d'aquest mes de març, doncs, es posarà en marxa aquest decret que inclou diverses mesures garantistes per als llogaters. La primera i més destacada, com hem dit, és la que limita els increments anuals del lloguer a la pujada que hagi fet l'IPC. Com que entrarà en vigor al març, afecta els contractes signats a partir del mateix mes de l'any passat, que faran la primera revisió anual a partir de llavors. Ni en aquesta ni en les següents renovacions d'exercici de tota la durada del contracte, els augments podran ser superiors a l'IPC.

Un cop acabat el contracte, llavors sí, el propietari té via lliure per apujar el preu al qual lloga el seu habitatge. Si el contracte sota el qual es regeix un lloguer es va signar abans del març de 2019, la nova norma no els afecta, a no ser que ho pactin, de mutu acord, propietari i llogater.

La nova norma afecta tots els lloguers, sigui quina sigui la renda que toqui pagar. Si bé en un principi només afectava els lloguers de menys de 600 euros mensuals, ara la nova regla és universal, perquè alguns propietaris jugaven amb la picaresca i, assabentats del contingut del decret, començaven a situar els preus a 601 euros, per poder quedar fora de la restricció i tenir màniga ampla per poder fer augments durant el període de contracte.

Altres mesures favorables per als llogaters

A banda de la limitació dels augments, la nova normativa que entrarà en vigor al març també inclou l'ampliació de tres a cinc anys de la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer, una xifra que puja fins a set si el llogater és una societat. També s'allarga d'un a tres anys la pròrroga tàcita del contracte si cap de les dues parts diu el contrari abans del venciment.

També et pot interessar...