El Govern estudia una pujada temporal de les cotitzacions a la Seguretat Social que paguen treballadors i empreses, almenys fins al 2030. L'Executiu té l'objectiu d'omplir la guardiola de les pensions i poder pagar aquestes prestacions a la generació 'baby boomers'.
Així ho va posar damunt la taula el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. La seva idea és pujar en 0,5 punts aquestes cotitzacions per recaptar uns 1.000 milions d'euros més per any.
Tot i això, fonts del Govern van revelar al digital '20minutos' que aquest increment no és ferm i que només es duria a terme si hi ha necessitats econòmiques. La meta d'aquesta possible mesura seria augmentar el Fons de Reserva per fer-se servir a partir del 2030 en cas que hi hagi una «desviació de despesa» fora de les previsions.
El Govern ha fixat aquesta dècada perquè entenen que el sistema «es podria veure més tensat». Això és així perquè en aquesta data, es donarà la jubilació de la generació 'baby boom'.
«El que hem plantejat a la taula de diàleg social és posar en marxa un mecanisme contingent i temporal, que s'activaria únicament si s'aprecia una desviació de la despesa en pensions. Si les mesures que hem plantejat i les que es puguin aprovar no tenen efecte previst, o si hi ha una crisi econòmica o una mica imprevist».
«El primer punt és la reactivació del fons de reserva de la Seguretat Social, mitjançant una petita aportació finalista temporal. El plantejament que hem fet suposa uns 4-5 euros per a un treballador mileurista, una quantitat molt reduïda», comenten.
El Fons de Reserva de la Seguretat Social va acabar en 2020 als 2.138 milions d'euros
A més, asseguren que Escrivà té la idea que aquests fons podrien ser tornats als treballadors. Però passaria en el cas que no fossin vitals per afrontar el pagament de les futures pensions.
«Si hi ha desviació respecte de la previsió de despesa, aquest fons actuaria com a matalàs per aplicar-lo a partir dels anys 30. Seria quan el sistema es podria veure més tensat per la jubilació de generacions nombroses. Si no hi hagués desviació de la despesa en pensions, aquest import es tornaria mitjançant una rebaixa de cotitzacions o un increment de les pensions», afirmen aquestes fonts a '20minutos'.
El Fons de Reserva de la Seguretat Social va acabar l'any 2020 als 2.138 milions d'euros. Així ve recollit a l'últim informe anual sobre el mecanisme remès al Congrés. Per tant, fa 10 anys, va arribar a pujar als 66.815 milions d'euros.
Taula de diàleg sense acord
Tot i aquesta proposta del Govern, la reunió de la taula de diàleg social que ha tingut lloc aquest dimarts, 2 de novembre, s'ha tancat sense acord. L'Executiu ha parlat amb els agents socials i els ha emplaçat a reunir-se novament el dilluns 8 de novembre.
El Ministeri liderat per José Luis Escrivá va posar ahir a la taula un document del MEI sobre el qual se seguirà estudiant. Els sindicats apunten que la trobada ha acabat «sense novetat» i que no se'ls ha donat una altra proposta sobre aquest mecanisme.
El MEI està englobat dins de la reforma de pensions acordada entre el Govern i els agents socials, però encara cal negociar. Aquest mecanisme estarà actiu des del 2027 i té com a objectiu preservar l'equilibri del sistema a futur i l'equitat entre les generacions de pensionistes.