El govern espanyol no descarta una nova pròrroga dels ERTO més enllà del setembre

La mesura preveu beneficiar a sectors com el turisme, l'educació o la cultura

Un usuari del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya espera el seu torn per sol·licitar informació sobre la seva situació, el 4 d'abril del 2016
La nova pròrroga beneficiaria a sectors castigats com el turisme, l'educació o la cultura | Cedida

La ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, no descarta una nova pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre pels sectors més afectats per la crisi del coronavirus. En una entrevista a Onda Cero, la ministra ha explicat que tenen uns àmbits «acotats» que, malgrat que ja no hi ha prohibicions, tenen una situació «molt dolenta».

«Parlo del sector turístic en el seu sentit extens, agències de viatges, tràfic aeri i marítim però també el món vinculat a l’educació o a la cultura», ha dit. Diaz ha explicat que la situació s’anirà examinant setmana a setmana amb els agents socials però que ja auguren que, probablement, «necessitaran un nivell més gran de protecció, amb exoneracions majors».

La ministra ha insistit que els ERTO han salvat milions de treballadors i ha carregat contra el PP, a qui ha demanat que estigui a «l’alçada» com ho han fet patronals i sindicats amb el pacte signat aquest divendres. També ha dit que l'acord al qual s'ha arribat dona una imatge de «país solvent» davant d'Europa.

Fons de rescat

Amb relació al fons de 10.000 milions d'euros per rescatar empreses, Díaz ha defensat que una de les línies sigui entrar en el seu accionariat. «El govern ho farà i crec que és clau que siguin empreses solvents», ha dit. En aquest sentit, ha remarcat que, fins ara, el sector públic entrava quan «ja no hi havia res a fer» i «se socialitzaven les pèrdues». «Crec que és una mesura molt important per donar suport a empreses solvents que ho estan passant malament», ha afegit.

Un nou ERTO afecta 343 treballadors a Catalunya

El sector del turisme i hostaleria se segueix ressentint de la crisi generada per la pandèmia pel coronavirus. L'obertura de fronteres no ha estat suficient, i ara, la cadena d'hotels NH ha acordat amb el sindicat CCOO Serveis un segon ERTO per causes objectives, organitzatives i de producció.

Aquest nou Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació finalitzarà el 31 d'octubre i afecta 343 treballadors a Catalunya de fins a 12 hotels de la cadena. L'acord preveu qüestions com el complement de la prestació per desocupació, la possibilitat de sol·licitar bestretes o el manteniment de beneficis socials com la tarifa d'empleat, segons el sindicat, que valora positivament l'acord amb NH «ja que millora les condicions previstes per la llei».

A més, l'empresa ha de posar a disposició de les persones en suspensió de contracte i reducció de jornada un pla de formació en línia específic per potenciar la seva ocupabilitat. NH hotels també s'ha compromès a gestionar les prestacions per desocupació corresponents a cada persona.

Així mateix, s'estableix una comissió de seguiment que es reunirà quinzenalment per afectar o desafectar a treballadors en funció de les necessitats. Igualment s'han de determinar els criteris de rotació i tota aquella informació que sigui necessària per al compliment del que s'ha pactat. Les empreses afectades per aquest ERTO són NH Hotels Espanya (CS Spain Madrid i Barcelona), COPERAMA Holding, COPERAMA Spain i NH Hotels (CS Corporate).


Comentaris

envia el comentari