Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern espanyol, a punt d’imposar una nova restricció a Espanya

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, afirma que «junts avancem més»

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Espanya continua augmentant la seva pressió hospitalària | Catalunya Diari

En plena tercera onada la situació d'incidència sanitària continua augmentant i la pressió hospitalària acumula una setmana per sobre dels límits que ja semblen insostenibles. Les mesures de desprogramació afecten la majoria d'intervencions quirúrgiques i s'habiliten noves zones per a tractar als pacients infectats per la Covid en la majoria de comunitats autònomes.

Com a resposta a aquesta situació crítica, són moltes les regions que han pres cartes en l'assumpte per a combatre la pandèmia que de nou torna a assotar Espanya. L'últim ha estat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha comunicat que s'avançarà també el toc de queda a les vuit de la tarda, mentre que en la resta d'Espanya se situa en les onze.

I és que les mesures restrictives arriben per part de les demarcacions territorials. «L'Estat de dret ens concerneix a tots» ha recordat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, en una entrevista a 'Onda Cero' referint-se al president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

La polèmica ve servida per l'avançament del toc de queda establert en el territori a les 20.00 hores. Respecte a la decisió, la delegada del govern ha advertit que «està subjecte al fet que en el pròxim Consell es pugui adoptar aquesta decisió per consens, perquè junts avancem més. Les decisions unilaterals no porten a res».

Mesures en conjunt per a tractar la tercera onada

La responsable del govern ha defensat que existeixi un comú enteniment per a seguir un pla de ruta afermat, i que es compti així amb totes les administracions. En aquest consens és on, assegura, es trobaran les solucions més favorables contra la pandèmia.

Darias ha clamat a la unitat després que el govern recorregués l'acord de la Junta de Castella i Lleó, que limita la mobilitat en la comunitat autònoma des de les 20.00 hores amb l'objectiu de combatre al virus. Des del govern central es considera que la regulació vulnera l'article 926/2000, que després de declarar l'estat d'alarma, determina expressament que les limitacions de la llibertat de circulació de les persones s'estableixen en l'horari nocturn entre les 23 i les 6 hores del dia.

A més ha esmentat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per a mostrar la predisposició d'aquesta delegació per a «millorar qualsevol actuació en la lluita contra la pandèmia». L'argument de la delegada s'ha basat en l'efectivitat de les mesures adoptades, i aprofita per a recordar que la seva eficàcia no és immediata. «Requereixen de 10 o 14 dies perquè despleguin tot el seu efecte».

Les seves paraules recolzen l'objectiu del govern de reduir la incidència acumulada als 14 dies en 25 casos per cada cent mil habitants, alguna cosa que contrasta amb el cru cas d'Extremadura, que té més de 1.000 per cada 100.000, un ràtio d'un a cent.

La ministra ha comentat que la pressió no s'estableix de la mateixa forma per tot el territori, i ha apuntat l'exemple de Canàries, on les mesures preses per a prevenir la corba fan efecte en l'actualitat. També ha aprofitat per a referir-se a la vacunació com un halo d'esperança en la situació, sobretot tenint en compte les noves dosis desenvolupades per AstraZeneca Oxford i Janssen.

Finalment, ha respost sobre el fet de sentir-se pressionada davant els grans lobbies de poder. Darias ha esmentat que la seva experiència després de tants anys del govern, des de l'oposició fins a la seva elecció, mai ha sofert ni permès la pressió. «Jo no em sento pressionada, em sento tremendament responsable i orgullosa de pertànyer al govern d'Espanya en aquest moment» va concloure.