Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua

El govern espanyol obre la porta a nous ERTO en determinats sectors a la tardor

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, proposa convertir aquest instrument en una eina de llarg termini
Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua
Es vol convertir els ERTO en una feina de formació professional | ACN

A finals de juny, el govern espanyol, sindicats i empresaris van arribar a un acord per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació. La data límit és el 30 de setembre, però la ministre d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha obert la porta a allargar els ERTE més enllà d'aquesta data per alguns sectors concrets.

Calviño ha assegurat en una entrevista a Antena3 que l'executiu contempla la possibilitat d'allargar els expedients més enllà de setembre en alguns sectors o àmbits, i transformar-los en una eina a llarg termini seguint el model d'Alemanya. La seva proposta implica treure els ERTO del seu caràcter temporal i de reacció per transformar-lo en un marc de foment de la inversió en formació professional, i que sigui una oportunitat perquè els treballadors es puguin formar en lloc de ser només un salvavides per mantenir la feina. Això suposaria un salt de qualitat en aquest instrument excepcional.

De fet, ha anunciat que el govern ja està treballant en aquesta idea i que, en tot cas, les mesures que s'han adoptat seran consensuades amb els agents socials, sindicats i patronal, que ja estan treballant en aquesta i altres qüestions. De totes maneres, Nadia Calviño ha defensat els ERTO com un dels instruments més eficaços per evitar la destrucció massiva de treballs durant la pandèmia.

La ministre ha afegit que les dades d'agost són bastant satisfactòries i que, de fet, hi ha símptomes de recuperació de dinamisme en el mercat laboral. Malgrat això, també ha remarcat que es tracta d'un mecanisme útil per un primer moment de reacció, i que ara s'ha d'adaptar per donar suport a la reactivació econòmica i la incorporació dels treballadors al mercat laboral. En aquest sentit, ha recordat que hi ha un 75% de treballadors afectats per ERTO que ja s'han reincorporat.

 

Alt cost fiscal

La ministra també s'ha referit al retard en el cobrament dels ERTO i ha assegurat que el govern espanyol està fent un esforç perquè tot el món que tingui dret a la prestació pugui cobrar-la a temps i evitant fraus. En aquest sentit, ha explicat que ja s'estan fent inspeccions.

Segons la seva opinió, s'ha d'evitar per tots els mitjans que alguns ERTO acabin en expedients de regulació d'ocupació o en concursos de creditors, que acaben causant més mal a l'economia. També ha dit que s'ha de ser conscient de l'alt cost fiscal d'aquestes mesures, que obriran un forat de 100.000 milions de deute públic aquest any.