Nadia Calviño a la sala de premsa de la Moncloa el 31 de març de 2019.

El Govern espanyol aclareix un dubte «fonamental»: «Ho esperem abans de l'estiu»

Es tracta del dubte sobre quan arribarà el passaport de vacunació de la Covid per tal de poder viatjar i rebre turistes

Nadia Calviño, la vicepresidenta tercera d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern, ha assegurat aquest dilluns 1 de març que el passaport de vacunació «ha d'arribar abans de l'estiu» a Galícia i per tant, a Espanya.

Els ministeris que han d'implicar-se en aquest objectiu de vacunació, han de plantejar-se la necessitat de recuperar «com més aviat millor» el turisme internacional. Calviño ha sol·licitat «enorme prudència» amb la Setmana Santa per a no fer malbé la campanya d'estiu, que sens dubte serà molt important per al sector turístic espanyol.

Calviño ha afegit que el passaport de vacunació és un assumpte de gran importància i «fonamental» per al nostre país, a més de confirmar que ha portat el lideratge en els treballs de la Unió Europea i va ser la mateixa Calviño la que va valorar aquest assumpte el divendres 26 de febrer en la reunió del G-20, tal com ha reconegut aquest matí en el programa presentat per Mónica López, 'La hora de la 1'. En la cita entrevista a la ministra gallega en 'TVE', Calviño ha avançat que es treballarà en les pròximes dates des del punt de vista tecnològic i legal perquè arribi aviat el certificat de vacunació.

«Ha d'arribar abans d'estiu, naturalment. Espanya és el país que té major interès», ha declarat Calviño, qui ha confessat que no són pocs els països interessats en aquest passaport de vacunació. Al seu torn, assegura que aquest ha de ser un passaport idoni per a poder recuperar «amb seguretat» el turisme perdut durant el 2020.

Per què és vital per a Espanya el passaport de vacunació?

Insistint en el mateix objectiu, Nadia Calviño, ha assegurat que l'«objectiu prioritari» és reprendre l'activitat turística i ha valorat la notícia arribada des del Regne Unit, on apunten que amb la certificació de vacunació, la xifra de reserves ha augmentat de manera important amb l'opció que els britànics puguin viatjar al nostre país. «Són notícies molt positives, ens fan pensar que la recuperació serà molt potent, però cal fer els passos adequats per a no posar en risc la recuperació», ha remarcat.

Sobre les vacances de Setmana Santa la ministra Calviño ha explicat que no és un tema «superficial», ja que els espanyols fa molts mesos que estan «desitjant viatjar a altres llocs» i el sector turístic està sempre atent a aquesta situació, però amb «gran prudència», i ha opinat que el «bon enteniment» de les autoritats sanitàries i els sectors professionals més colpejats per la pandèmia, sobre que no cal «afanyar-se i posar el risc l'estiu que està prop d'arribar».

És necessari fer «passos segurs» en la desescalada

Amb tot, la vicepresidenta tercera d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i ministra d'Economia ha instat a fer les coses amb una «enorme prudència. Si ens afanyem posem en risc una desescalada que de moment està anant molt bé», ha sentenciat Calviño, destacant per sobre de tot que el ritme de vacunació ja està en una velocitat de creuer d'un milió de dosis administrades per setmana.

Al seu torn, s'ha aconseguit la «fita» que hi hagi més espanyols amb la primera dosi posada, fins a 3,6 milions, que casos de contagis de Covid, per la qual cosa «s'obre una llum molt important». Finalment, Nadia Calviño va expressar el desig de continuar actuant de manera coordinada entre totes les comunitats autònomes, per a així fer «passos segurs» en la desescalada de la pandèmia i eliminar l'opció d'arriscar-se i perdre l'aconseguit en aquests últims mesos, després d'haver-se aconseguit reforçar el teixit productiu, l'ocupació i les rendes dels espanyols.