Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, en un acte de campanya

El PSC dispara a ERC i JxCat en plenes negociacions pel Govern: «Presoners de la CUP»

Granados refusa que els socialistes puguin donar suport extern a un eventual Govern de republicans i comuns

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, creu que ERC i JxCat són «presoneres» de la CUP i ha lamentat que el model d'ordre públic estigui damunt la taula en les negociacions. Granados ha exigit al Govern una condemna explícita de la violència i els ha apressat a acabar amb els aldarulls, ja que «es corre el risc que s'escapi de les mans». De fet, ha alertat d'un «salt qualitatiu de la violència». «És inadmissible que en aquests moments siguin presoners de la CUP i no estiguin condemnant la violència», ha afegit. D'altra banda, ha refusat la proposta dels comuns, que aposten per un Govern d'ERC i En Comú Podem amb el suport extern del PSC. «El que tota la lògica és que sigui encapçalat pel PSC, que ha guanyat les eleccions», ha dit.

Dures paraules dels socialistes catalans a ERC i JxCat

La número 2 del PSC ha reiterat que un Govern format per partits que no condemnin «explícitament» la violència «no està legitimat per estar al capdavant de la Generalitat» i ha exigit «el suport sense fissures» als agents. «Aquesta violència s'ha d'acabar, perquè correm el risc que se'ns escapi de les mans si no s'actua amb contundència», ha opinat. I ha tornat a emplaçar els membres del Govern a fer una condemna «explícita» a la violència, amb la vista posada a la compareixença a la Diputació Permanent del Parlament dimecres del conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, i del vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès. També espera que en la seva intervenció concretin «com pensen acabar amb aquests actes».

La dirigent socialista ha titllat de «fals debat» la discussió sobre el model d'ordre públic arran dels aldarulls perquè «des del 2013 hi ha consens de com ha de ser el model policial i el Govern no l'ha implementat». De fet, els ha retret que «només han retirat les pilotes de goma, però no s'ha fet res de la resta que s'havia de fer», com ara proporcionar més material, impulsar una llei d'espai públic o incrementar els recursos.

El PSC veu «fora de lloc» les condicions que els anticapitalistes han posat als republicans per a negociar, entre les quals hi ha una moratòria de l'ús de bales de 'foam', que la BRIMO no intervingui en els desnonaments o que la Generalitat retiri les acusacions contra manifestants. «Esperem que no siguin escoltades per JxCat ni per ERC», ha demanat Granados, que considera que la negociació hauria d'estar girant sobre la reactivació econòmica i social i la gestió de la pandèmia.

Els socialistes insisteixen en un govern encapçalat per Illa

Després que el Consell Nacional de Catalunya en Comú aprovés apostar per un Govern d'ERC i ECP amb el suport extern del PSC com a «única alternativa real» per a un executiu d'esquerres, Granados ha dit que «l'acte de generositat i reconeixement» l'ha de fer ERC cap al PSC perquè han guanyat el 14-F en vots, tot i que han empatat amb escons. La dirigent dels socialistes catalans ha dit que les converses amb els de Jéssica Albiach continuen i que «no estan anant malament». I ha afegit que, en la lògica d'esquerres, la ciutadania ha triat que l'executiu estigui encapçalat per Salvador Illa i no per Pere Aragonès.