El govern espanyol ha enviat a les autonomies la factura de l'inconstitucional estat d'alarma. Les diferents regions seran les encarregades de retornar els 100 milions d'euros de les multes anul·lades.
La Moncloa ha transmès a les delegacions del govern que hauran de costejar el total de les reclamacions. Actualment, la tramitació i cobrament de les multes van a càrrec de les autoritats sanitàries de cada comunitat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
D'altra banda, el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el confinament dictat durant el primer estat d'alarma. Així doncs, les multes interposades han estat anul·lades.
Així mateix, la sentència suposa una garrotada per al govern central i per a les regions. Cal recordar que el confinament va ser imposat per contenir la propagació del coronavirus.
Les autonomies en desacord
Fonts de l'Administració han parlat amb el 'Confidencial Digital' i han assegurat que decisió del TC també suposarà un «cop» per a les regions autònomes. Pel que fa a l'àrea econòmica, hauran de revertir les multes tramitades als ciutadans, que van ser sancionats per saltar-se el confinament.
La majoria d'aquestes multes ja han estat abonades i Presidència ha traslladat la nova situació a les delegacions del govern. Aquestes sancions van ser recaptades per les autoritats sanitàries regionals. Ara la realitat ha canviat i han d'assumir el cost de les reclamacions.
Multes econòmiques d'uns 600 euros
Les sancions van estar dirigides a persones que no portaven mascareta, que no respectaven la distància de seguretat o que superaven el màxim de persones en una reunió social. Aquestes han estat les infraccions més habituals durant les primeres onades.
La gran majoria dels casos denunciats suposaven multes de 600 euros. Cal destacar que el fet de circular amb llibertat podia ser sancionat amb multes de 601 fins a 30.000 euros. Aquestes sancions van ser imposades per l'estat d'alarma i la llei de Seguretat Ciutadana durant els primers mesos de la pandèmia.
S'han recaptat més de 100 milions
A més, les fonts coneixedores dels expedients sancionadors confessen que la quantia de les multes pot superar els 100 milions d'euros. Uns expedients que van ser creats per les infraccions greus contra la Llei de Seguretat Ciutadana entre els mesos de març i juny de l'any passat.
Segons les diferents regions, Andalusia és la que més diners ha recaptat, amb 33.760.000 d'euros. En segon lloc, Canàries amb 19.050.000. A la Comunitat Valenciana s'han recaptat 14.140.000, 11.180.000 a Castella i Lleó i 8,09 milions a Castella-la Manxa.
A la cua, per sota d'aquestes anteriors, segueixen Galícia (6,30 milions d'euros); Múrcia (4,97); Balears (3,23); La Rioja (2,98); Cantàbria (2,58). Madrid (2,12); Astúries (1,68); Aragó (1,67); Navarra (1,63) i Extremadura (1,17).
Amb la vista posada en la decisió i pel que fa a la despesa imprevista, fonts de diverses regions expliquen que han fet una reclamació a Hisenda.
Han instat que Hisenda acceleri el desemborsament dels 7.000 milions promesos al govern central.
Finalment, afirmen que aquestes partides han de tornar al Consell de Ministres per a la seva aprovació, ser tramitades pels diferents governs de les autonomies i, finalment, concedir-se.