El govern espanyol preveu un augment del 0,9% en les pensions i sous públics

És el que es comunicarà a la Comissió Europea

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Els sous públics han gaudit d'un increment del 2% aquest any   | Catalunya Diari

Les pensions i els sous públics tindran un augment del 0,9% el proper 2021. Segons detalla El Periódico, l'increment dels pensionistes figura en el darrer text del pla de pressupost del conjunt de les administracions públiques que el govern espanyol ha d'enviar a Brussel·les aquest dijous. Pel que fa a la pujada dels sous públics ara per ara no s'ha inclòs però és el càlcul de l'executiu de cara els pròxims comptes estatals.

Aquest increment del 0,9% correspon, tal com indica el citat mitjà, a la previsió d'inflació del govern espanyol del pròxim any i el compromís de garantir el poder adquisitiu dels pensionistes. Cal recordar que aquest any ja es va produir un 0,9% d'augment. Tot i constar en el document que s'enviarà a Brussel·les, el govern espanyol assenyala que fruit de les futures negociacions dels pressupostos la xifra pot gaudir d'un increment diferent i superior. D'aquesta manera, vol evitar tensions que sigui interpretat com una decisió unilateral de Pedro Sánchez.

Tot i plantejar una congelació dels sous públics de cara el pròxim any, finalment es preveu que s'apliqui el mateix augment als sous públics de les administracions de l'Estat, les comunitats autònomes i ajuntaments. Un increment menor que el d'aquest any, que ha estat d'un 2%.

 

Els possibles canvis en els impostos

En matèria d'impostos, no hi ha un acord clar entre el govern espanyol sobre quins impostos s'han de veure afectats de cara el pròxim any. És possible que es facin canvis com un augment de l'IRPF en les rendes més elevades o l'eliminació de l'exempció de l'IVA en els serveis privats de Sanitat i Educació entre d'altres. Per tot plegat, enviar els comptes estatals a Brussel·les és un pas més del procediment. Tots els països ho han fet i és la Comissió Europea qui sotmet a examen els pressupostos, que els validen o suggereixen canvis en un informe posterior.

Cal destacar que el pla pressupostari no és el mateix que el projecte de llei de Pressupostos de l'Estat encara que si que ha d'incloure xifres d'ingressos i despeses de les administracions públics, així com l'escenari macroeconòmic de l'executiu.


Comentaris

envia el comentari