Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Autovies col·lapsades a Madrid el 18 de setembre de 2020

El govern espanyol vol que les autovies siguin de pagament i ja pensa com fer-ho

L'Executiu de Pedro Sánchez ja ha comunicat a la UE les seves intencions

El govern espanyol està convençut que el futur de la llarga xarxa d'autovies del nostre país passa per un sistema de pagaments que cobreixin els ciutadans, però encara no ha decidit exactament com implantar aquests pagaments ni quan podrà fer-ho.

Aquesta mesura ja la va començar a treballar l'anterior govern central i no està clar que l'actual pugui acabar desenvolupant-la del tot, especialment a causa de la conjuntura social i econòmica en què estem per la pandèmia de coronavirus. Tot i això, el govern espanyol enviarà aviat un comunicat on inclou aquestes intencions i serà la primera vegada que s'expressi de forma clara i oficial després d'anys de rumors.

La Unió Europea busca que tots els països membres unifiquin les seves mesures en l'àmbit de la circulació i les infraestructures de transport, i aquest nou sistema de finançament de les carreteres aniria en aquest sentit.

«Cal desenvolupar un sistema de pagament per ús de la xarxa de vies d'alta capacitat que permeti cobrir els costos de manteniment i integrar les externalitats negatives del transport per carretera com passa a la resta d'infraestructures». Aquest és el text inclòs a la pàgina 114 del Pla de recuperació, transformació i resiliència que el govern espanyol vol enviar a la Comissió.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

S'alliberen diverses autopistes de pagament

Cal recordar que en els últims anys l'Estat està assumint la titularitat de moltes autopistes que eren de pagament i que estan deixant de ser-ho. Durant 2018 es va alliberar el tram de l'AP-1 entre Burgos i Arminón, però més tard s'alliberarien també trams de l'AP-4, entre Sevilla i Cadis; i de l'AP-7, entre València i Tarragona. I està previst que durant aquest 2021 es liberalitzi tota l'AP-2 al complet i es completi l'alliberament de l'AP-7 entre Tarragona i la frontera amb França.

Després d'aquests canvis, l'Estat ha assumit els costos de manutenció d'aquestes carreteres, que se sumen a les despeses ja existents de l'àmplia xarxa d'autovies de tot el territori, així que ara busca una forma de finançar aquests costos sense que es converteixi en un forat per a les arques públiques.

El que encara no està clar és quin sistema s'utilitzarà per efectuar aquests pagaments i quan es començarien a preparar. Diversos països europeus ja tenen sistemes que cobren als ciutadans per l'ús d'aquestes carreteres, així que és probable que el govern espanyol -l'actual o els que vinguin- apliqui algun sistema similar.

Part de la societat no circula mai per aquesta mena de carreteres, així que s'ha mostrat obertament en contra d'instaurar un pagament universal pel manteniment de les autovies. Per aquesta raó, un dels sistemes que es valoren és aplicar un impost directament sobre la compra o possessió d'un vehicle, de manera que només els conductors pagarien per les carreteres.

Un altre sistema que es valora és que siguin els transportistes de mercaderies els qui paguin el gruix d'aquesta taxa, ja que són els que més ús fan d'aquestes vies i els que més contribueixen al seu desgast per les característiques pròpies dels camions. El que sembla bastant clar és que, almenys de moment, no es contempla la instauració de peatges com els que hi ha actualment en moltes autopistes i autovies, encara que tampoc es descarta l'opció.

Equilibri intern

Una altra de les intencions del govern espanyol, més enllà de complir amb les directrius europees en matèria de circulació i infraestructures, és crear un cert equilibri dins del nostre propi país. Des de fa molts anys, hi ha comunitats en què es paga moltíssim més per les infraestructures, mentre que en altres són totalment gratuïtes.

Per exemple, Galícia és la regió amb l'autopista de peatge més cara de tot el país, l'AP-9, una de les que encara trigarà anys a liberalitzar, si és que s'arriba a alliberar. Però els ciutadans d'altres zones com Catalunya, el País Basc o la Comunitat Valenciana també han tingut llargs trams de carreteres de pagament durant dècades. En canvi, a Extremadura la xarxa de carreteres és totalment gratuïta per als conductors.

Amb aquest sistema de finançament, el que es pretén és que tots els espanyols paguin una quantitat similar per l'ús de les carreteres d'alta capacitat, visquin en el territori que visquin.

Les autoritats són conscients també que el moment actual no és el més idoni per emprendre una reforma d'aquest calibre, ja que amb l'actual crisi econòmica derivada de la pandèmia de Covid-19 , Gran part de la població no veuria amb bons ulls aquesta mena de taxes. Així i tot, ja avisen que tot el que es recapti amb aquest sistema de finançament anirà a parar de forma exclusiva al manteniment de les infraestructures.