Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos

El govern espanyol prohibeix viatjar entre comunitats i obre la porta a nous confinaments

Les competències passen a ser de les Comunitats Autònomes, les quals hauran d'adaptar les mesures a les seves necessitats

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos
Les competències passen a ser de les Comunitats Autònomes, les quals hauran d'adaptar les mesures a les seves necessitats | Catalunya Diari

Amb la nova aplicació de l'estat d'alarma, arriben moltes noves mesures que entren en vigor a partir d'aquest mateix diumenge i que Pedro Sánchez ha anunciat durant la seva roda de premsa telemàtica, la mateixa en la qual ha anunciat l'aprovació de l'estat d'alarma nacional. 

En primer lloc, el govern espanyol empara a totes les comunitats a aplicar un toc de queda entre les 23 hores fins a les 6 del matí. Tot i això, ha especificat que les comunitats podran modificar l'horari segons les seves necessitats. En concret, les hores d'oscil·lació seran les 22 i les 00 hores per començar. Aquest confinament nocturn ja s'ha aplicat a algunes comunitats, com és el cas de la Comunitat Valenciana, la qual s'ha avançat i no ha esperat a l'aplicació de l'estat d'alarma.

Limitació de les comunitats i opció a confinar-les en mans dels governs autonòmics

El que també ha volgut aplicar el govern central és una limitació perimetral dels territoris. Es tracta d'una notícia que en cap cas s'esperava rebre avui, però que en cap moment s'havia descartat. En concret, l'aplicació de l'estat d'alarma d'avui comportarà la prohibició de viatjar entre comunitats.

Com ja han explicat les autoritats en més d'una ocasió, es tracten d'unes mesures que en tots els caos inclouen excepcions. Entre aquestes s'hi trobarien motius de feina o viatges amb caràcter urgent o d'emergència.

Una de les mesures que també ha delegat als governs autonòmics ha estat la decisió de confinar els territoris, «sigui en part o totalment». Així, deixen porta oberta a un nou confinament domiciliari de la ciutadania en cas d'un empitjorament de les dades, tant de la Comunitat completament o només en alguns dels seus territoris.

La Generalitat es reuneix aquesta tarda a les 16 hores per aprovar el Procicat

A partir d'ara, el Govern de la Generalitat ja podrà tirar endavant amb el Procicat per tal de poder definir les mesures que es definiran a Catalunya sota el paraigua de l'estat d'alarma. De fet, el Govern ja ha convocat el Procicat per a una reunió a les 16 hores, i així poder aplicar el toc de queda a Catalunya, entre altres mesures que de moment es desconeixen. La decisió final es comunicaran a partir de les 18 hores en una roda de premsa. 

Pel que fa al toc de queda, a Catalunya ja s'ha confirmat el seu horari definitiu. El toc de queda serà finalment entre les 22 i les 6 hores, segons ha informat el Govern, que apunta que els establiments oberts al públic hauran de tancar a les 21 hores. El Govern contempla excepcions, especialment per permetre els desplaçaments de tornada a casa.