La Moncloa considera que el resultat de la votació al Parlament Europeu —que ha aixecat la immunitat a l'expresident Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions— demostra la confiança d'Europa en la justícia espanyola i «la solidesa de l'estat de dret a Espanya». Segons la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, amb aquesta decisió el Parlament Europeu assenyala que un eurodiputat no es pot valdre de la seva condició per esquivar la justícia i que «els problemes de Catalunya es resolen a Espanya, no a Europa». «Aquesta és la línia del govern d'Espanya estenent la mà a les forces catalanes per buscar una solució a través del diàleg i la negociació», ha dit.
El govern espanyol, satisfet de la «derrota» de Puigdemont
L'executiu espanyol ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del Parlament Europeu malgrat que el resultat de la votació ha quedat lluny de la unanimitat. En un vídeo difós pel Ministeri d'Exteriors la ministra ha afirmat que el Parlament Europeu ha llançat «un triple missatge»: «Que un eurodiputat no es pot valdre de la seva condició per protegir-se de comparèixer davant les justícies nacionals; de solidesa de l'Estat de dret a Espanya i respecte a la tasca de la justícia espanyola; i que els problemes de Catalunya es resolen a Espanya, no a Europa».
Exteriors ha llançat el vídeo en paral·lel a un brieffing amb periodistes que segueixen l'activitat del Parlament Europeu on ha sostingut que l'estat espanyol «és una democràcia plena». Segons el govern espanyol, un cop aixecada la immunitat és previsible que Puigdemont, Comín i Ponsatí recorrin davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), però segons La Moncloa aquesta decisió no suspendria l'aixecament de la immunitat a no ser que el tribunal concedeixi mesures cautelars.
Ara la qüestió queda en mans de la justícia belga, que ja ha denegat l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. L'executiu també ha expressat el seu suport a la decisió del jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, de demanar al TJUE que es pronunciï sobre l'abast de les euroordres. Si prospera aquesta via, apunten, quedarà oberta la via que Puigdemont, Comín i Ponsatí compareguin davant la justícia espanyola pels delictes de sedició i malversació de fons.
Divisió entre els socis de govern
El fet que els eurodiputats de Podem hagin votat en contra del suplicatori ha generat una nova divisió a l'executiu espanyol. També han votat en contra els eurodiputats de formacions com el PNB. Exteriors han retret al grup de la formació de Pablo Iglesias que hagin votat el mateix que el Front Nacional de Marine Le Pen. En tot cas han destacat que les dues forces del govern espanyol aposten per una solució del conflicte amb Catalunya a través del diàleg.
L'executiu espanyol no ha valorat el fet que els 400 diputats que han votat a favor d'aixecar la immunitat siguin menys que els membres dels grups socialista, popular i liberal al Parlament Europeu.