La pandèmia del Sars-CoV-2 ha fet i continua fent estralls en l'economia d'Espanya. Sense el turisme nacional i internacional, una peça clau dels nostres ingressos, i amb el comerç i l'hostaleria al límit, especialment en aquestes comunitats on aquests sectors pateixen llargs tancaments, ja ningú dubta que el que vindrà, encara que superem la pandèmia enguany, són durs anys de crisis.
Ara bé, enmig d'una altra onada de contagis, i ja anem per la tercera, el Govern ha volgut llançar un missatge esperançador a la població. I és que aquest dissabte la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha avançat que el turisme nacional podria començar a enlairar-se amb l'arribada de la Setmana Santa.
Setmana Santa, possible moment de reactivació del turisme nacional
Maroto s'ha mostrat confiada que aquestes dates, que aquest 2021 se situen entre el 28 de març i el 4 d'abril, aquest últim el Diumenge de Resurrecció, poden convertir-se en el reinici dels viatges a escala nacional, «si es donen les condicions de seguretat». En aquest sentit, no hauria de sorprendre que la ministra s'ha referit especialment al procés de vacunació, que és «clau» que s'acceleri per a aconseguir una certa recuperació de la normalitat.
«L'horitzó és difícil de preveure. Per a nosaltres, Setmana Santa pot ser el reinici dels viatges», ha dit Maroto, entrevistada a Onda Cero. Al mateix temps, la ministra ha fet referència a les noves restriccions imposades en molts països del món, davant una nova onada de Covid-19 que colpeja amb força. En concret, Reyes Maroto ha dit que, una vegada recuperada la normalitat en els viatges internacionals, Espanya se situarà en una posició molt privilegiada a escala turística.
«Espanya continua sent, al costat d'Itàlia, el país preferit per a viatjar», ha recordat, destacant al mateix temps que el Govern va encertar quan va incloure al turisme com una prioritat per a la política exterior. «És important ressaltar que el turisme és una indústria exportadora per excel·lència, generadora de valor afegit i motor d'atracció d'activitat econòmica a Espanya», ha destacat la ministra.
La ministra també ha fet referència als viatges de l'Imserso, que l'any passat van haver de cancel·lar-se a causa de la pandèmia. En aquest sentit, Reyes Maroto s'ha mostrat convençuda que també podran reprendre's enguany, avançant que l'executiu central treballa en el seu «redissenyo». «[Els més grans]són el col·lectiu més vulnerable de la pandèmia, i es va fer prevaldre la salut sobre l'economia», ha indicat, en referència a la cancel·lació en 2020.
La falta de turistes i les restriccions dessagnen Balears
Es tracta, sense cap dubte, d'una molt bona notícia, sobretot per a aquelles regions que tenen una alta dependència del turisme, com per exemple les Illes Balears. Ha estat precisament aquí on prop d'un centenar de cotxes i un miler de persones s'han manifestat aquest mateix dissabte davant la seu del Govern balear, per a exigir la reobertura de la restauració.
Es tracta de la tercera mobilització que convoca la plataforma 'Resistència Balear', que demana a les autoritats autonòmiques que recapacitin sobre les dures restriccions imposades a un sector ja molt colpejat per la crisi i la falta de turistes des de fa molts mesos. A pesar que la Delegació del Govern a Balears no havia autoritzat una marxa a peu, han estat moltes les persones que s'han llançat als carrers de Palma per a protestar.
Els assistents s'han dirigit al Consolat de la Mar, la seu de l'executiu insular, amb pancartes en les quals es podia llegir «Ajuda'ns a ajudar». Entre xiulets i casserolades, els manifestants han demanat la «dimissió» de Francina Armengol, la presidenta de la comunitat. Posteriorment, passades les 13.00 hores, la Policia Nacional s'ha dirigit als assistents per a demanar-los que abandonin els voltants de la seu del Govern balear.