Catalunya podria iniciar pròximament un procés de desescalada de les restriccions anti-Covid vigents. Així ho ha dit aquest dimarts la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, que en la roda de premsa posterior al Consell Executiu ha anunciat que s'està estudiant la possibilitat d'establir un calendari que, si les dades epidemiològiques continuen baixant la incidència de la Covid-19, pugui fixar quines mesures de restriccions el poden relaxar i quan.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Aquesta iniciativa, ha dit la consellera de Presidència, permetria «planificar» i «preveure» quines condicions tindrien sectors com l'hostaleria o el sector turístic de cara a la Setmana Santa. De moment, però, el calendari és només una proposta i «no està decidit» que s'estableixi amb seguretat. Amb tot, Budó ha demanat prudència perquè les dades no permeten encara relaxar moltes restriccions.
El toc de queda es mantindrà vigent
El que no sembla estar sobre la taula de cap manera, però, és relaxar o aixecar el confinament nocturn. Preguntada pel final del toc de queda, Budó ha estat rotunda en assegurar que «no s'està en aquest punt i les dades no ho recomanen» a Catalunya. «Veurem com evolucionen les dades per veure com es poden anar aixecant les restriccions. De moment hi pot haver una revisió d'algunes de les mesures vigents, però no s'ha posat sobre la taula l'aixecament del confinament nocturn», ha dit.
La consellera de Presidència ha afegit que el Govern no vol «fer un pas endavant per a fer tres passos enrere». «Ens estimem més anar veient i aixecant a poc a poc perquè quedin definitivament aixecades les restriccions», ha reblat.
El coronavirus retrocedeix a Catalunya «de forma lenta»
Les dades epidemiològiques de les darreres setmanes confirmen, segons Budó, que la incidència del coronavirus va a la baixa a Catalunya, però «de forma lenta». Serà, doncs, l'evolució dels pròxims dies i setmanes la que marqui quines restriccions es poden aixecar, en quina mesura i quan. Tot i aquesta prudència, la portaveu en funcions ha admès que està sobre la taula començar a relaxar algunes mesures referents, sobretot, a la restauració, l'esport, el lleure i les activitats extraescolars, i que a finals de setmana es podrien anunciar si es confirma la tendència de millora «lenta».
Així les coses, i conscient que Setmana Santa està molt a prop, el Govern estudia la possibilitat de posar en marxa iniciatives que puguin ajudar a la previsió dels sectors turístics i hostalers. «Se'ns ha demanat si podem establir un calendari i s'està valorant», ha dit, tot concretant que «si les dades van bé, es podria fer un calendari per veure què estaria permès, quan, amb quina mobilitat i què es podria dur a terme o no, per poder així preveure i planificar la Setmana Santa i els dies posteriors».