Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest 19 de febrer del 2021 a Salt

El Govern ja ho estudia: El nou tipus de confinament que es podria començar a aplicar

Així ho confirma el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida

El conseller d'Interior de la Generalitat en funcions, Miquel Sàmper, ha avançat aquest divendres que el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) estudia «confinaments a la carta» per territoris per a adaptar en el futur el confinament comarcal en funció de la situació de la pandèmia de Covid-19 en cada zona.



En una entrevista en Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, i preguntat per si el Govern mantindrà el confinament comarcal —com han avançat l'emissora de ràdio i TV3—, ha rebutjat avançar qualsevol mesura: «Ens hem compromès al fet que sigui en la roda de premsa d'aquest migdia».

Segons Sàmper, aposten per introduir aquesta modalitat en les restriccions quan la Conselleria de Salut conclogui que «les dades ho permeten», i ha afegit que sempre pot sortir una variant del Covid-19 que compliqui la situació.

«L'escenari amb el qual es treballava és un escenari de tenir molta seguretat de fer passos endavant quan es pugui per a no fer passos cap endarrere», en un moment en el qual les dades de la quarta ona són controlables, en les seves paraules, malgrat la situació en les UCI.

Sancions i restriccions

Sàmper ha informat que un 12% de les multes imposades per la Generalitat per infraccions administratives per incompliment de les mesures Covid-19 ja s'han cobrat, però ha alertat del risc de prescripció de la sanció en cas de demora.

Preguntat per la possibilitat de prohibir fumar a les terrasses, ha dit que el fum comporta risc de contagi: «Prohibir el tabac? Jo sóc de la lliga antitabac de tota la vida, no he fumat mai un cigarro. Però ho veig complicat en els termes en els quals ho està plantejat el Ministeri».

En referència a la restauració, ha dit que ell empatitza «amb els restauradors, però els restauradors han d'empatitzar amb el Govern» i ha sostingut que les mesures més flexibles aprovades per la Comunitat de Madrid no són un exemple, en les seves paraules.

Sobre l'anunci de la fi de l'estat d'alarma el 9 de maig, ha dit que una vegada decaigui la Generalitat haurà d'acudir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè ratifiqui les mesures: «Haig de dir que quan això ha passat, el TSJC ha estat molt ràpid en la resposta».

«Però és veritat que entrem en un escenari en el qual la mateixa situació a Catalunya tingui una resposta i al País Basc una altra», encara que ha afegit que la vacunació permetrà arribar a maig amb una situació millor. Preguntat per si és partidari de mantenir l'estat d'alarma, ha contestat: «Jo el que no hauria fet és anunciar un mes abans que es deixaria sense efecte».

I sobre com el Govern mantindrà el toc de queda sense el decret d'alarma, ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat l'estan estudiant i ha destacat l'«eficàcia» d'aquesta mesura perquè, a la seva entendre, en el sud d'Europa la interacció social és major a la nit.