ÚLTIMA HORA

Clar descens dels contagis i les morts per coronavirus a Espanya

El Govern destinarà 14,5 milions d’euros als municipis amb centres de MENA

Inicialment es contractaran 110 dinamitzadors cívics per fomentar la convivència entre menors estrangers i veïns
El Govern ha presentat un pla de suport als municipis que allotgen centres de MENA
El Govern ha presentat un pla de suport als municipis que allotgen centres de MENA amb 14,5 milions d'euros | CatalunyaDiari.cat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest dilluns a una setantena d'alcaldes i regidors un pla de suport de 14,5 milions d'euros per als municipis que allotgen centres de joves que emigren sols o MENA (Menors Estrangers No Acompanyats). 

 

Millorar la inclusió dels MENA

El pla té present els menors que viuen en equipaments de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) però també, especialment, els joves que fan 18 anys i poden quedar «en situació de vulnerabilitat», segons fonts del Departament. La iniciativa té un objectiu doble, oferir suport a les administracions per millorar l'acollida i la inclusió d'aquests menors al territori i impulsar l'acompanyament en l'emancipació dels joves menors d'edat, «amb el focus posat en la inserció laboral».

 

Així, i a través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, se subvencionarà la contractació inicial de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil, una nova figura que ha de fer d'enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis. S'encarregaran de treballar l'emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes que hi pugui haver.

 

Estimular la contractació dels joves vulnerables

En paral·lel, Treball ultima amb la Federació d'Empreses d'Inserció Laboral de Catalunya (Feicat) un conveni per «estimular la contractació de joves vulnerables» en aquestes empreses. Es tracta de possibilitar als joves poder accedir a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències laborals i de vida quotidiana i una inserció laboral posterior a l'empresa ordinària. Uns 600 joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d'una contractació laboral d'un any.

 

També s'ultima un conveni perquè les empreses contractin joves vulnerables
També s'ultima un conveni perquè les empreses contractin joves vulnerables | Catalunya Diari  

 

A la trobada han assistit representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM). En el marc de la reunió també s'ha explicat que Treball promou un acord amb empreses i entitats col·laboradores del SOC per fomentar la inserció laboral dels joves vulnerables que han participat en els diversos programes de formació.

 

Segons dades que aporta l'executiu català, a 30 de juny del 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d'infants i adolescents atesos. Des de juny del 2017, s'han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves.

 

Programa per donar suport a tot el territori

En declaracions, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha considerat que la iniciativa que se'ls ha presentat és un «pla de sortida», que ha qualificat de «millorable», però de «molt complet». Arnau també l'ha considerat un programa per «poder donar suport a tot el territori», i ha admès que era el que des dels municipis es trobava a faltar. L'alcaldessa ha volgut subratllar que «com a inici és un pla de treball bo per a la inserció d'aquests joves».

 

Arnau també ha opinat que el pla era molt necessari en un context en què diferents municipis han tingut problemàtiques vinculades a la presència d'aquests joves. I tot i que aquest no ha estat el cas de Vilanova i la Geltrú, ha alertat que «no per això vol dir que no n'hi pugui haver». Per això ha considerat que cal estar «a sobre» de la qüestió i ha reiterat que aquest pla és una bona via d'inici per començar a resoldre les diferents problemàtiques.

 

També et pot interessar...

 Comentaris

envia el comentari