ÚLTIMA HORA

Clar descens dels contagis i les morts per coronavirus a Espanya

Un nou macrocentre a Sant Cugat rebrà centenars de MENAs al mes

El Govern treballa per obrir a finals d'any les instal·lacions d'atenció primària i reubicació definitives a Barcelona ciutat
Sant MedirEl centre de Sant Cugat és provisional, mentre el Govern treballa per obrir a finals d'any el definitiu a Barcelona | Cugat.cat

Els MENAs continuen a l'ordre del dia a Catalunya. Aquesta vegada la polèmica es trasllada a Sant Cugat del Vallès, on el pròxim 25 de juliol es posa en marxa un nou macrocentre d'atenció a menors estrangers amb capacitat per a rebre centenars de nens i adolescents al mes. Seran les primeres instal·lacions de gran envergadura pensades per al procés d'identificació i primera atenció sanitària d'aquests joves, evitant que passin nits a comissaries dels Mossos

 

Així, la setena ciutat més rica d'Espanya segons l'Agència Tributària, comptarà amb el Centre d'Atenció Immediata (CAI) a la Fundació Privada Sant Medir, al Parc Natural de Collserola, després que es decidís no instal·lar-lo a la Zona Franca de Barcelona tal com estava previst, per complicacions administratives.

 

De totes maneres, la nova estrena és provisional, només una prèvia del que serà el centre d'atenció immediata a MENAs definitiu que el Govern pretén instal·lar a finals d'any en un mòdul prefabricat a Barcelona, en un punt amb comunicació fàcil per les rondes i estratègicament pròxim a la Ciutat de la Justícia i diverses comissaries de Mossos, tal com apunta 'TOT Barcelona'. 

 

Un centre només de pas

L'objectiu del nou espai és evitar que aquests menors passin nits a les comissaries de Mossos | CatalunyaDiari.cat

 

Els joves atesos en aquest centre no s'hi instal·laran de manera definitiva. Es tracta doncs d'una infraestructura per atendre aquests nens i joves estrangers només les hores justes per a poder identificar-los, fer-los les proves d'edat si és necessari per assegurar que són menors d'edat i fer-los també una primera revisió mèdica. Però sí que hi faran els àpats que sigui necessari mentre siguin traslladats a la seva destinació. 

 

Sala educativa, jocs de taula, televisió i un ordinador perquè puguin comunicar-se amb les famílies, a més d'una sala de descans amb llits plegables per quan calgui que alguns d'ells facin nit al centre, vigilants de seguretat privada i una trentena de professionals del gremi. Tot pensat, segons el mitjà citat, per a atendre una cinquantena de nois a la vegada les 24 hores al dia, joves que seran posteriorment reubicats a qualsevol centre de tot el país on tinguin plaça per a instal·lar-se. 

 

Decepció entre els veïns de Sant Cugat per la manca d'informació

La manera com l'Ajuntament està gestionant l'estrena de les noves instal·lacions no ha agradat a alguns veïns, que han retret en declaracions a 'Crónica Global' «falta de transparència». A pocs metres del nou centre, una masia acull el restaurant Can Janer, dedicat en especial a persones amb discapacitats sensorials. L'amo assegura que ningú de l'administració pública els ha informat de res i, en canvi, es consideren part interessada a conèixer la notícia: «Em sembla estupendo que obrin un centre d'atenció als joves que arriben a Catalunya, però podrien haver informat»

 

Se n'ha assabentat «per veus de la gent i algun titular de la premsa local» i n'està decebut. De fet, va trucar directament a l'Ajuntament per confirmar la notícia. Ara insisteix en la manca de tacte a l'hora d'informar-los, tot i que no creu que la presència del centre a prop del seu negoci generi cap mena de problema

 


  • T'ha interessat aquesta notícia? T'enviem últimes hores com aquesta de forma totalment gratuïta al teu mòbil. Clica aquí per rebre-les.

 

 

Un col·lectiu a l'ull de l'huracà aquest 2019

Tot i que l'Ajuntament ha preferit no pronunciar-se al respecte, fonts implicades en l'assumpte han explicat a 'Crónica Global' que l'obertura del nou centre va pactar-la l'equip de govern del mandat anterior, capitanejat pel PDeCAT i l'exalcaldessa Carmela Fortuny, amb el Govern. Es tractaria per tant d'una 'herència' que l'actual cúpula executiva formada per ERC, PSC i CUP haurà de gestionar. 

 

En aquest sentit, aquest dilluns es reuneixen la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, i els alcaldes i alcaldesses de municipis amb centres d'acollida de MENAs, amb la presència també del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Una trobada clau tenint en compte els incidents i la polèmica que han envoltat el col·lectiu de menors estrangers no acompanyats en el que portem d'any i pels quals Quim Torra anunciava un 'pla de xoc'.

 

També et pot interessar...

 Comentaris

envia el comentari