EN DIRECTE

⚠ Alerta màxima a Catalunya pel fort temporal de vent

85 casos de xarampió en persones no vacunades a Catalunya

Sis casos del brot corresponen a nadons i nou, a professionals sanitaris
Nou dels afectats han estat professionals sanitaris | Cedida

 

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat 101 casos de xarampió des de principis d'aquest any 2019 fins al passat 12 de juliol, tots ells importats o relacionats d'un altre cas importat.

 

El 84,5% dels casos que s'han confirmat d'aquesta malaltia es tracten de persones que no estaven correctament vacunades, el que es correspon a 85 persones. A més, d'aquestes persones que no estaven vacunades, un total de nou es tracten de professionals sanitaris.

 

6 nens menors d'1 any

Altres dades rellevants és que sis dels afectats han estat infants menors d'un any i que, per tant, no els tocava la primera dosi de la vacuna, la qual és posada a partir dels 12 mesos d'edat. Per altra banda, dos dels casos d'infectats sí estaven correctament vacunats pel que fa a l'edat que tenien.

 

Un total de 25 malalts, dels quals cap d'ells estava vacunat, ha requerit ingrés hospitalari. Les zones més afectades per aquest brot ha estat Barcelona ciutat i altres poblacions de les comarques al sud i nord de Barcelona, Catalunya central, Vallès Occidental i Tarragona.

 

Primers símptomes: febre alta, dolor de gola i conjuntivitis

El xarampió és una malaltia molt infecciosa causada per un virus de la família dels paramixovirus, i es transmet per gotes microscòpiques de saliva que queden suspeses a l'aire. Després que l'infectat incubi la malaltia durant un període entre quatre i dotze dies, comença a trobar-se els primers símptomes amb febre alta, dolor de gola i conjuntivitis. Més tard, el pacient començarà a experimentar una erupció cutània.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

En casos greus, pot arribar a complicar-se i arribar a la mort, sobretot en nens petits | Cedida

 

Les complicacions en aquest brot són molt comuns, i normalment afecten l'aparell respiratori: provoca bronquitis i pneumònia. La mortalitat ascendeix al 0,2% en aquests casos, i gairebé sempre tractant-se de nens petits. El virus també pot provocar complicacions neurològiques més greus o, en embarassades, mort fetal, en el pitjor dels casos.

 

La importància de vacunar-se

L'Agència de Salut Pública ha recordat que el xarampió autòcton es considera que es va eliminar l'any 2000, però durant els viatges internacionals i la mobilitat geogràfica en general «poden produir, ocasionalment, la reintroducció del virus del xarampió», segons informen la seva pàgina web.

 

Pel que fa al personal sanitari, l'agència ha indicat que «és molt important que el personat que treballa en centres sanitaris estigui correctament vacunat i que si algun professional no està immunitzat correctament, no atengui casos sospitosos de xarampió».

 

A Catalunya, la vacuna triple vírica – inclou el xarampió, la rubèola i la parotiditis o galteres – es dóna en una primera dosi als 12 mesos d'edat i una segona dosi als 3 anys, segons el calendari de vacunacions sistemàtiques.

 

També et pot interessar...