Batlle planteja el «retorn assistit» dels MENA als seu països d'origen

L'associació Exmenas considera «irresponsables» les declaracions del tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona | Maragall defensa una solució «inclusiva» per als MENA
Albert Batlle valora la possibilitat de retornar assistidament els joves MENA als seus països d'origen | Catalunya Diari

 

El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha posat sobre la taula aquest dilluns, 22 de juliol, el «retorn assistit» dels menors estrangers no acompanyats que viuen al carrer.

 

En declaracions a Ser Catalunya, Batlle ha argumentat que la legislació «parla sempre de l'interès superior del menor». «I quin és l'interès superior? Tenir un entorn social, familiar i comunitari, per conflictiu que pugui ser aquest entorn. Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau o al Pou de la Figuera», ha continuat.

 

Batlle ha assegurat que el terme «expulsió» o «expatriació» no forma part del seu vocabulari, i ha insistit en «retorns assistits», perquè «una cosa és agafar-los amb un avió i enviar-los i una altra és que aquest retorn sigui acompanyat». Segons el polític, cal parlar amb els serveis socials i educatius de totes les administracions, però també cal fer un «abordatge des del punt de vista de la seguretat» quan es parla de MENA.

 

Paral·lelament, ha reconegut que és una qüestió amb la qual cal ser prudent, perquè «de seguida salten totes les alarmes», però ha defensat plantejar l'opció d'un retorn «assistit» dels menors que viuen al carrer. Posteriorment, Batlle ha afegit que potser una part d'aquests nens es poden integrar, però ha defensat que cal tractar aquest tema amb tots els actors implicats, també amb els països d'origen, en aquest cas el Marroc. «I si s'ha de fer (el retorn) s'ha de fer molt bé», ha indicat el tinent d'alcaldia, que ha insistit que tot plegat es faria «en interès superior del menor».

 

Robatoris al metro, un dels problemes de la ciutat 

En preguntar-li per les persones que patrullen al metro per detectar carteristes, Batlle ha estat contundent i ha advertit que «aquest no és el camí», perquè això «és la porta d'entrada de màfies de patrulles d'autoorganització», que és «l'element més perillós que pot haver-hi en temes de seguretat».

 

Ha assegurat que «combatrà» aquest tipus d'organitzacions, perquè en una qüestió com la seguretat «no pot haver-hi autoorganització», sinó que correspon a l'administració gestionar-la. «Això no pot ser la llei de la selva», ha conclòs.

 

Batlle critica les especulacions sobre el CNI i l'imam de Ripoll 

Finalment, sobre les informacions del diari 'Público' relatives a la relació entre l'imam de Ripoll i el CNI, ha considerat «un disbarat qualsevol especulació gratuïta», i ha recordat que en aquest país s'han criticat sovint les «teories de la conspiració». «Doncs critiquem-les totes», ha demanat.

 

L'associació Exmenas considera irresponsable donar una solució tan dràstica a una situació complexa com és la dels MENAs | Cedida

 

L'associació Exmenas titlla d'«irresponsable» la proposta de Batlle

Per la seva banda, l'associació Exmenas ha considerat «irresponsable» que el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona hagi plantejat el «retorn assistit» al seu país dels menors estrangers no acompanyats que viuen al carrer. A través de Twitter, l'entitat ha avisat que això no frenarà els joves, «que migren per tenir un futur millor, amb la seva família o sense».

 

A més, adverteix que això farà «encara més vulnerables» els que viuen a Barcelona. «És molt fàcil opinar quan no has hagut de migrar sol de casa teva, oi Albert?», han etzibat els joves, que han remarcat que «donar solucions immediates a situacions complexes és irresponsable».

 

Maragall defensa una solució «inclusiva» per als MENA | Catalunya Diari

 

Maragall critica el «desplaçament a la dreta» del govern de Barcelona

El president del grup municipal d'ERC, Ernest Maragall, ha criticat el «desplaçament a la dreta» del govern de Barcelona i ha apuntat que la proposta del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, del «retorn assistit» als menors no acompanyats és una «il·lustració» de la «vella ortodòxia de polítiques de seguretat» que representa Batlle.

 

«El concepte de retorn voluntari és susceptible de ser considerat, però no es pot considerar que sigui la solució al problema», ha dit Maragall, que ha defensat que la resposta a la qüestió ha de ser «positiva» i «inclusiva». El líder dels republicans es reunirà el dimecres amb l'alcaldessa Ada Colau. Serà la primera trobada en el marc de la ronda de converses amb els líders dels grups municipals anunciada per l'alcaldessa.

 

Maragall s'ha erigit com «l'opció clarament progressista» a la ciutat davant el «desplaçament a la dreta» del govern municipal, que, per Maragall, «va de la mà d'un socialisme conservador». «Hi ha més un govern de Collboni i Valls que de Colau i Collboni», ha dit Maragall, que ha assenyalat que vol fer una «oposició de lideratge» en ser «el primer partit de la ciutat i del país».

 

També et pot interessar...