Imatge de les càrregues policials al pavelló de Sant Julià de Ramis l'1 d'octubre de 2017.

JxCat i ERC, criticats per molts independentistes: El Govern no commemorarà l'1-O

Aquest dijous se celebren tres anys del referèndum convocat pel Govern de Carles Puigdemont

El Govern de Catalunya no organitzarà cap commemoració en record del referèndum d'independència celebrat l'1 d'octubre de 2017, coincidint aquest dijous amb el tercer aniversari de l'efemèride. Per primera vegada, la Generalitat no organitza cap acte oficial en l'aniversari d'aquesta data: el 2018 es va celebrar un acte institucional a Sant Julià de Ramis, on es va dur a terme una reunió extraordinària del Consell Executiu; mentre que el 2019 es va dur a terme un acte anomenat «Compromís amb el Primer d'Octubre».

De cara a aquest 2020, però, l'executiu ha decidit no fer cap celebració. Ho ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la compareixença posterior a la reunió del Govern celebrada aquest dimecres. Budó ho ha justificat per un motiu que ha sonat sorprenent i que, alhora, no ha agradat gens a determinats sectors de l'independentisme. «El fet que no hi hagi president l'hem de continuar evidenciant i seguir denunciant. S'ha inhabilitat Torra per defensar la llibertat d'expressió i seguim tenint presos polítics i exiliats», ha argumentat la també portaveu del Govern per després afegir que «per evidenciar que continua la repressió no sé si és moment de cap commemoració». 

Polèmica a les xarxes per la decisió presa pel Govern

Els motius que ha apuntat Budó han aixecat polseguera i ja són desenes els usuaris a les xarxes socials que han carregat contra la decisió del Govern català, argüint que no troben justificació als arguments expressats. Membres destacats i càrrecs locals de la CUP, però també persones properes a JxCat, com Roger Español, que en va ser candidat al Senat, han expressat el seu malestar: