La consellera Meritxell Budó en una compareixença el dia 2 de març de 2021

El Govern obre una nova línia d'ajuts destinada a ajuntaments i empreses

L'objectiu és impulsar la creació d'APEU als polígons d'activitat econòmica

Nova lína d'ajuts del Govern de la Generalitat de Catalunya en plena pandèmia. L'executiu català obrirà aquest divendres una línia d'ajuts dotada amb 245.000 euros per impulsar la creació d'Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) als polígons d'activitat econòmica, uns instruments de col·laboració publicoprivada que faciliten la gestió conjunta d'àrees on es concentren diverses activitats empresarials i que potencien la col·laboració entre companyies.

Segons els protocol a seguir, les subvencions es podran sol·licitar fins al 15 d'octubre i seran d'un màxim de 20.000 euros. La xifra final que es podrà rebre variarà en funció de si el beneficiari és un ajuntament o bé una associació empresarial. Igual que altres ajuts similars anunciats recentment, la seva tramitació serà telemàtica i es podrà fer des del portal EACAT en el cas dels ajuntaments o bé des del Canal Empresa en el cas de les associacions.

Quines despeses seran subvencionables?

Així doncs, les despeses subvencionables seran tots aquelles necessàries per poder crear i impulsar un APEU a diferents municipis catalans. Entre elles s'hi inclouen processos com, per exemple, l'elaboració de la memòria justificativa que acredita la necessitat de creació d'un APEU, la identificació de les activitats econòmiques de la zona o l'elaboració dels plànols i pressupostos del pla d'actuació. A més, el Govern també en menciona altres com la definició dels estatuts de l'entitat gestora, la proposta de conveni amb l'ajuntament o la realització de jornades de sensibilització a la comunitat empresarial.

Qui es podrà beneficiar d'aquestes ajudes?

Segons va anunciar el Govern, optaran a les ajudes aquells ajuntaments i associacions empresarials amb més de cinc anys d'actuació ininterrompuda en l'àmbit d'un polígon d'activitat econòmica. En el cas dels ajuntaments, les subvencions seran d'un màxim del 75% de les despeses subvencionables, amb un límit de 15.000 euros. Encara millor és la situació per a les associacions empresarials, ja que, en aquest cas, les ajudes poden arribar al 100% de les despeses subvencionables. El topall en el cas de les associacions empresarials se situa en els 20.000 euros.

Gairebé 1.500 polígons d'activitat econòmica de més de mitja hectàrea

Actualment a Catalunya hi ha 1.449 polígons d'activitat econòmica de més de mitja hectàrea, els quals concentren vora 44.000 empreses i 29.000 hectàrees de sòl industrial, segons dades facilitades per la Generalitat. No obstant això, només un 14% dels polígons tenen una entitat de gestió conjunta. En aquest sentit, el Govern assenyala que la creació de nous APEU permetrà «incrementar la competitivitat» d'aquestes instal·lacions i, alhora, «atraure noves inversions».