L'avís del Govern sobre la reobertura d'un nou sector a Catalunya

Sàmper ha demanat «prudència» a la població de cara a dissabte amb l'aixecament del toc de queda

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha afirmat aquest dijous que la reobertura de l'oci nocturn es farà «quan les dades ho permetin». «La reobertura sempre estarà supeditada a l'evolució de les dades epidemiològiques», assegura. Tot i això, ha admès que, tot i que no té una aplicació directa, la supressió del confinament nocturn i el toc de queda «té una certa relació amb la reobertura de l'oci nocturn». D'altra banda, Sàmper ha demanat «prudència» a la població de cara a dissabte amb l'aixecament del toc de queda. Sobre el dispositiu de control especial, ha dit que «hi haurà el mateix control que hi ha a totes les hores del dia» perquè les mesures es compleixin.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Sàmper ha dit que encara no hi ha una data sobre la reobertura de l'oci nocturn i ha avançat que aquest divendres es reunirà el Govern amb el sector per parlar-ne. «Sempre s'ha dit que la interacció nocturna seria l'últim esglaó», ha apuntat el conseller, que s'ha mostrat positiu per l'evolució de la vacunació.

Preguntat sobre el dispositiu especial que s'està dissenyat juntament amb les policies locals per l'aixecament del toc de queda, Sàmper no ha donat detalls però ha apuntat que «el control és el mateix que hi haurà a les dues del migdia». «Tenim unes obligacions: sabem que hem de portar la mascareta obligatòriament, que hem d'estar a 1,5 metres de les persones i, demà o demà passat, sabrem si el TSJC ratifica la prohibició que les reunions siguin de més de sis persones». El que faran els cossos de seguretat, assegura Sàmper, «és preservar que aquestes mesures es compleixin».

En Comú Podem exigeix l'alliberament de les patents de les vacunes de la covid-19

En Comú Podem ja va emplaçar el mes d'abril als grups parlamentaris a convocar un ple específic sobre covid-19 i salut mental al Parlament. En aquest sentit, el partit ha tornat a demanar aquest dijous l'alliberament de les patents de les vacunes, a través d'una proposta de resolució. El portaveu, David Cid, ha denunciat que les empreses farmacèutiques tenen el monopoli de la producció, el subministrament i la distribució de les vacunes malgrat la gran inversió de diners públics que han rebut per a fabricar-les. També ha assegurat que «el ritme lent del procés de vacunació, així com els efectes en els drets de ciutadania i en l’economia» esdevenen les condicions d’excepcionalitat que legitimen l’alliberament de les patents de les vacunes.

«Aquesta gran inversió pública contrasta amb el fet que la gestió de les patents està significant, per a la indústria farmacèutica, grans beneficis que es queden al sector privat que és qui té aquestes patents», ha dit Cid.

D'aquesta manera, En Comú Podem ha instat al Govern a traslladar al govern espanyol i a la Comissió Europea que les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes de provada eficàcia, n’alliberin les patents i permetin una transferència de coneixement i producció per accelerar al màxim possible la capacitat global de producció de les vacunes. També ha demanat incrementar les aportacions al Fons COVAX i al conjunt de polítiques de cooperació perquè les vacunes arribin als països en vies de desenvolupament. Els comuns també han exigit incrementar el pressupost de salut per enfortir el sistema públic de salut.


Comentaris

envia el comentari