Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez en la audiencia real en Mallorca el 3 de agosto del 2021

El govern espanyol ordena tornar totes les multes del primer estat d'alarma

El Tribunal Constitucional va declarar el primer estat d'alarma com a inconstitucional, de manera que les multes eren invàlides

El govern d'Espanya ha decidit tornar totes les multes que es van imposar als ciutadans durant el primer estat d'alarma de la COVID-19. La decisió arriba després que el Tribunal Constitucional declarés aquest primer estat d'alarma com a inconstitucional a petició de Vox.

L'Alt Tribunal va considerar que l'eina jurídica adequada per a les mesures imposades, com el confinament general, era errònia. Davant de l'estat d'alarma, el Constitucional va considerar que l'estat d'excepció era molt més restrictiu.

Una de les principals diferències entre les dues eines és el control parlamentari. Per l'estat d'alarma, el govern espanyol pot declarar unilateralment i, després, prorrogar amb el suport del Congrés.

En el cas de l'estat d'excepció, és el Congrés qui ha de donar la validació per poder-se aprovar. A més, l'estat d'excepció té un límit de pròrroga de 60 dies. També està pendent la decisió amb relació al segon estat d'alarma, sobre el qual Vox també va posar una denúncia.

El Govern prepara la devolució de les multes

Davant d'aquesta situació, el govern espanyol ha ordenat crear un equip de treball per procedir a la devolució de les multes. De moment, es tornarien totes les multes imposades per motius de la COVID-19 durant el primer estat d'alarma. És a dir, totes les multes per circular pel carrer sense causa justificada, per exemple.

A més, totes les multes que encara estaven pendents de tramitar també seran anul·lades, de manera que no prosperaran.

Des d'ara, el govern espanyol treballa amb totes les delegacions i subdelegacions de govern en tots els territoris per dur-ho a terme. També hi participen els equips de treball de l'Agència Tributària, la Delegació d'Economia, el Tresor Públic i Política Territorial.

Un guàrdia civil de Trànsit demana documentació a un conductor
Durant el primer estat d'alarma es van proposar més d'1 milió de sancions administratives | EuropaPress
 

En el cas del País Basc i Catalunya, les subdelegacions queden al marge de comptar amb les competències transferides en aquesta matèria. En el cas basc, el lehendakari Josu Erkoreka ja va anunciar fa uns dies que es tornaria els diners a tots els afectats.

L'Executiu s'ajudarà d'assessorament d'equips informàtics per a la devolució «d'ofici» de les multes. Per a això, facilitarà un mecanisme als afectats perquè puguin donar el seu compte bancari per enviar els diners.

L'Estat retornarà més d'un milió de multes

El govern va decretar el primer estat d'alarma el 14 de març de l'any 2020, quan la primera onada de la pandèmia ja feia estralls. Des d'aleshores i fins al 21 de juny, es va anar prorrogant en diferents votacions al Congrés. Però a principis de maig les restriccions van decaure progressivament, especialment a la mobilitat.

Durant aquell període, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, de les autonomies i les policies locals van imposar 1.142.127 multes. A més, en el segon estat d'alarma s'hi van sumar unes altres 220.296 sancions. Aquest segon grup es podrien retornar pròximament segons la decisió que prengui el Constitucional.

Moltes d'aquestes multes ja es van cobrar en el seu moment i seran les que l'Estat haurà de tornar als ciutadans. D'altres, en canvi, encara estaven en processos de tramitació. Des d'ara, s'anul·laran i els ciutadans afectats no hauran de pagar res.

De fet, hi havia encara milers de multes pendents de tramitació. Política Territorial havia posat en marxa un programa de reforç per agilitzar els tràmits perquè quedessin resolts «en temps i forma» com més aviat millor. En total, 235 efectius treballaven a tot Espanya per determinar si havien d'iniciar un expedient sancionador o no.