Mesa de jubilados comiendo en la calle

Com seran les pensions l'any 2022: canvis en les mínimes i en les màximes

A partir del gener de 2022, les pensions augmentaran en funció de l'IPC segons les previsions del ministre José Luis Escrivà

Durant l'agost, El Consell de Ministres va aprovar una sèrie de canvis amb relació a les pensions de cara el 2022 lligades a l'Índex de Preus de Consum (IPC). Aquesta mesura es va aprovar a través d'un Projecte de Llei després de la recomanació imposada al Pacte de Toledo per marcar una ruta amb la pujada de les pensions.

D'aquesta manera, s'elimina la pujada de les pensions contributives del 0,9% i de les no contributives un 1,8% del 2021 aprovades al Reial Decret 46/2021 del 26 de gener.

Segons José Luis Escrivà, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la mesura aprova que les pensions augmentin segons la inflació mitjana anual de l'any anterior. Entrarà en vigor l'1 de gener de 2022. 

El president de el Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, durant un ple al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez pujarà les pensions | GTRES
 

Un augment per als pensionistes

El canvi s'explica de tal manera que en els anys en què l'IPC sigui negatiu, les pensions quedaran immobilitzades i no baixaran com es predeia.

Actualment, la mitjana dels últims mesos situa la mitjana de l'IPC amb una inflació disparada sobre el 4%. Aquesta inflació continuaria en ascens segons els pronòstics de Funcas i estimen que a finals d'any se situï en un 2,3%. Al seu torn, CCOO creu que el resultat oscil·larà entre el 2,3% i el 2,5%.

Així doncs, suposant que l'IPC mitjà d'aquests dotze mesos es tanqués en el 2,3%, els més de 8,8 milions de pensionistes comptarien amb un augment de 23,8 euros al gener. Un factor que elevaria la prestació mitjana del sistema fins 1.060 euros al mes. A més, les pensions mínimes i les no contributives no canviarien el seu valor amb la inflació, sinó que pujarien el 3%.

Muntatge de la mà d'un jubilat i monedes d'euro
Fotomuntatge amb la mà d'una persona gran i una cremallera amb monedes d'euro | PIXABAY

 

La xifra de la paga extra del gener

La paga extra del gener serà un cas a part, ja que es calcula d'una altra manera. Es tracta d'una paga que està relacionada directament amb el càlcul amb relació a la pujada de la inflació d'acord amb el que estava previst. Segons Escrivà, la paga de principis d'any podria tenir un cost d'uns 1.900 milions.

La inflació disparada ha estat un factor que ha fet disminuir el poder de compra dels jubilats. Per això, la pujada del 0,9% de les pensions el 2021 es va veure perjudicada amb aquest condicionant.

De tota manera, la Seguretat Social estima pagar un 1,4% de la pensió anual a tots i cadascun dels pensionistes. Per tant, una persona que cobri 1.300 euros rebrà una paga de 240 euros.