El govern podria tancar definitivament l’aixeta als pensionistes: falten 244 dies

Actualment hi ha més de nou milions de pensionistes al nostre país

La crisi de la Covid-19 ho ha regirat tot. Ja res és segur. Dia rere dia, centenars d'empreses espanyoles es veuen forçades a prendre dràstiques mesures econòmiques i paraules com ‘ERTO’ o ‘ERE’ s'han instal·lat definitivament en el nostre vocabulari. I així, amb un futur d'allò més incert, el govern sap que no es pot excedir. Per això mateix, a Moncloa ja saben com compensar als pensionistes per l'increment de preus d'enguany. Amb l'IPC superant les previsions inicials —les nòmines dels pensionistes es van revalorar un 0,9%—, el govern va decidir abonar una «paga compensatòria» per la inflació viscuda.

Això sí, sembla ser que no es repetirà. La coneguda popularment com a «paguilla» serà l'última que rebin els més de nou milions de pensionistes que resideixen a Espanya. Perquè els experts prediuen que la inflació (en INE situa l'IPC en 2,2% respecte al mateix mes d'abril) es mantindrà només fins a final d'any, per la qual cosa la de 2022 serà segons prediuen l'última «paguilla».

Els funcionaris, també pendents

El Pla d'Estabilitat del govern, així mateix, assegura que a partir de 2022 l'increment dels sous d'empleats públics anirà lligat amb l'evolució dels preus. O cosa que és el mateix, en Moncloa només pujaran el salari als funcionaris si puja l'IPC.

De produir-se, els experts vaticinen que ho faria fins a 2024, però encara no hi ha cap certesa sobre aquesta pujada, perquè els sous només pujarien en el cas que els preus del dia a dia també ho fessin. 

El ‘run run’ que ho marca tot

Ho podem dir alt i clar: la Covid-19 s'ha colat en les nostres vides per a agreujar els nostres problemes. Grans empreses, de les més sòlides del país com CaixaBank i el BBVA, han informat durant l'últim mes d'abril de severes i duríssimes restriccions entre la seva plantilla. De fet, l’ERE de ‘La Caixa’ és històric. L'entitat planeja el major ERE de la història de la banca i contempla la baixa de 8.291 empleats; o cosa que és el mateix, el 19% de la seva plantilla.

El BBVA, per part seva, va rebaixar la seva xifra d'acomiadaments després d'una llarga negociació amb els sindicats, però el nombre d'afectats també és dels quals espanta: 3.450 empleats. Pesis a això, van aconseguir que es reconsideressin 350 acomiadaments. Aquestes empreses, per més inri, es justifiquen amb la crisi propiciada per l'arribada de la Covid-19 a Espanya i, en el cas del BBVA, asseguren: «No tenim més remei que fer-ho. La reestructuració de costos és inevitable per a nosaltres. Hem de fer-ho per a garantir la viabilitat a futur de l'entitat».

Ara perquè, només cal esperar què passarà amb les pensions i amb la «paguilla». La veritat és que el futur és molt incert i que costarà que l'economia espanyola recuperi el seu pols normal. Li ho hauran dit milions de vegades però sí, és hora de (tornar) a cordar-se els cinturons.


Comentaris

envia el comentari