Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, en una roda de premsa a la Moncloa (18/05/2021)

El govern permetrà per primera vegada poder agafar la baixa per la regla

Més del 50% de les dones espanyoles pateixen dolors durant la seva menstruació

Queda menys d'una setmana perquè l'esborrany de la nova llei de l'avortament que prepara el Govern arribi al Consell de Ministres. I a més de parlar sobre la interrupció de l'embaràs voluntària en menors, fa esment també al dret a la salut menstrual, tota una novetat.

La inclusió de la salut menstrual

La llei manté els terminis actuals per avortar a Espanya. L'avortament serà lliure i a petició de la dona a partir de les catorze setmanes de gestació. A més a més, es recomana que es practiquin en centres públics i només de manera excepcional en privats.

El dret a l'objecció de consciència també es manté. No obstant això, als centres de titularitat pública s'hauran d'organitzar per poder garantir el dret a l'avortament a les dones. Per això, hi haurà un registre d'objectors organitzat per comunitats autònomes.

Una de les novetats principals que inclou l'esborrany d'aquesta llei és el dret a la salut menstrual. Gràcies a aquesta, les dones tindran dret a una baixa laboral si pateixen una regla dolorosa.

Imatge d'una dona amb mal de panxa.
Els dolors durant la menstruació són molt incòmodes | Canva

Aquestes baixes serà de tres dies i els centres educatius hauran de garantir productes per a la menstruació quan calgui. Les dones en risc d'exclusió o preses també tenen accés gratuït als productes per a la regla.

Així mateix, la nova llei elimina l'IVA per als articles d'higiene femenina, i també preveu la baixa laboral per a la interrupció de l'embaràs.

La dismenorrea, un problema comú en les dones

El 53% de les dones pateixen menstruacions doloroses, segons dades del Ministeri d'Igualtat. A més, en el cas de joves menors de 25, la xifra ascendeix al 73%. Per sol·licitar la baixa laboral per dismenorrea, com es coneix aquesta patologia, caldrà acudir al metge i que aquest corrobori que de debò necessita aquest permís.

«Si una dona va a urgències per un sagnat vaginal immediatament, se li aplica una baixa laboral», explicaven a 'Nius' des de la Societat Espanyola de Ginecologia fa uns mesos.

«Si va al centre de salut i està diagnosticada d'una dismenorrea menstrual incapacitant que no cedeix amb analgèsics habituals, també ha de tenir una baixa», han afegit.

Imatge d'una mà agafant unes calcetes negres
El descans durant diversos dies beneficia les regles doloroses | Pixabay

Les catalanes, les primeres a poder agafar la baixa

La veritat és que la baixa per menstruació dolorosa ja existeix a Girona. Des del març de l'any passat, les treballadores d'aquest ajuntament català tenen un permís de flexibilització menstrual.

Des del sindicat Intersindical-CSC va partir aquesta idea en posar-se en el seu coneixement que algunes de les empleades feien servir sovint els seus dies de vacances o festius durant la menstruació. La dismenorrea li impossibilitava per raons fisiològiques conciliar salut i feina.

A Castelló de la Plana també va entrar en vigor aquest permís, encara que uns mesos després, al setembre de l'any passat. Afortunadament, però, ara seran moltes més les dones que puguin optar a aquests dies de descans per suportar millor aquest problema. I és que fins ara l'única opció era acudir al metge i sol·licitar, mensualment, una incapacitat temporal.

«Moltes dones es mediquen cada mes per poder aguantar i continuar duent a terme la seva activitat laboral o cura durant la menstruació», assenyalava recentment Victoria López, doctora d'atenció primària a 'Newtral.es'.

Detall de tres tipus diferents de pastilles
La medicació és una de les solucions més comunes per als dolors menstruals | OCU

Amb la possibilitat de sol·licitar la baixa laboral per regla dolorosa, la dona que pateix aquests símptomes podria reposar. D'aquesta manera, «s'hauria de medicar molt menys» perquè «l'estrès laboral empitjora els símptomes», segons la mateixa doctora.

De moment caldrà esperar que l'esborrany arribi al Consell de Ministres. Si tot surt segons allò previst, una vegada aprovada la nova llei les dones espanyoles tindran el dret a la salut menstrual assegurat.