Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una pila de monedes i la nova

Hi ha una moneda de 7,5 euros i ja la pots fer servir per pagar certes coses

La moneda pertany a una edició limitada

La Unió Europea compta amb una nova moneda des de fa uns quants dies. És un exemplar que té un valor de 7,5 euros i que ja està disponible per als ciutadans. El Banc de Portugal ha estat l'encarregat d'emetre aquesta peça que serà pràcticament de col·leccionista, ja que només n'hi haurà 50.000.

Rep el nom de Conclusión 1522 i forma part d'una sèrie que commemora el V centenari del viatge de circumnavegació de Fernando de Magallanes. Ens trobem davant d'una edició limitada, que només té poder alliberador a Portugal.

Això suposa que la moneda únicament es podrà utilitzar com a mitjà de pagament al país lusità. Això sí, qualsevol persona que ho desitgi té l'oportunitat de fer-se amb una. Ho pot fer per mitjà de les entitats financeres del banc portuguès.

A l'anvers es pot apreciar el globus armilar amb la llegenda Sphera Mundi i al quadrant inferior hi ha el valor nominal de 7,5. Per la seva banda, a la vora exterior es llegeixen les llegendes 2022 Portugal, Circum Navegaçao i 1519-1522.

Les dues cares de la nova moneda
La moneda de 7,5 euros emesa pel Banc de Portugal | TWITTER (@BANCODEPORTUGAL)

A l'altra banda d'aquesta peça hi ha una representació del navili Victòria. Es tracta de l'única embarcació que va tornar a Espanya després de fer la volta al món. Va estar comandada per Juan Sebastián Elcano després de la mort de Magallanes.

Aquest últim era un marí i explorador portuguès. Va dur a terme la primera navegació europea des de l'oceà Atlàntic fins a l'oceà Pacífic. Va acabar morint a les Filipines el 1521 i va ser quan Elcano prendria el relleu per completar la primera circumnavegació de la Terra.

A la part superior es llegeix Fernão Magalhães, mentre que a la vora de sota apareix 1522 , INMC i Conclusión de Elcano.

La nova moneda de 7,5 euros únicament es pot utilitzar a Portugal. Per tant, no és vàlida per fer abonaments aquí o a altres països pertanyents a la zona euro.

Nova moneda de 1,5 euros que circula per Espanya
Una de les peces emeses a Espanya en homenatge al linx ibèric | FNMT

L'encunyació de monedes de col·lecció és una cosa que s'està repetint amb força freqüència en els darrers temps. Per això, tenim l'exemple del Banc d'Espanya. Fa uns mesos va llançar una moneda de col·lecció dedicada al linx ibèric, d'1 euro i 50 cèntims.

Més recentment, des del 23 de març passat, també circula un nou lot de peces de col·lecció per valor de 2 euros. En un es pretén homenatjar el Parc Nacional de Garajonay a l'illa de La Gomera. L'altre és un record al V centenari de la primera volta al món.

També al març es va encunyar una altra moneda a Espanya amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Va servir per commemorar el 50è aniversari de la mort de Clara Campoamor.

Una moneda per a col·leccionistes

L'euro va ser la moneda adoptada el 2002 pels dotze estats membres de la Unió Europea. Aquí venia a substituir la famosa pesseta. En aquests moments, són 19 els estats que compten amb l'euro com a moneda oficial.

Fins ara eren conegudes les de 1, 2, 5, 10, 20 i 50 cèntims, a més de les de 1 i 2 euros. Sense cap dubte, la decisió d'emetre'n una de 7,5 euros suposa una gran novetat. És possible que se'n vegin molt poques al carrer.

I no només perquè se n'hagin fabricat 50.000. Sobretot perquè serà una peça molt desitjada pels col·leccionistes, que faran tot el possible per aconseguir-ne una.

Aquesta moneda, com recorden des del Banc de Portugal, només es venen al públic a través de les finestretes de tresoreria com a peça de col·lecció. Adverteixen a la seva pàgina web que no s'accepten reserves de les divises ni es faran enviaments per correu.