Quim Torra

Nou revés judicial per a Quim Torra

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs presentat per l'expresident de la Generalitat

Nou cop per a Quim Torra, expresident de la Generalitat de Catalunya. El jutjat penal número 6 de Barcelona l'ha condemnat a un any i tres mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència.

Així, han condemnat l'expresident de la Generalitat Quim Torra a 15 mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència per no despenjar per segon cop una pancarta del Palau de la Generalitat a favor dels polítics presos el setembre del 2019. 

La magistrada considera provat que Torra no va complir l'ordre del TSJC de retirar la pancarta i diu que no es podia emparar en l'exercici de drets fonamentals o la inviolabilitat parlamentària.

Així ho ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a través d'una piulada al seu compte de Twitter:
«El jutjat penal 6 de Barcelona condemna a l'expresident Joaquim Torra, a 8 mesos de multa per desobediència i a inhabilitació durant 15 mesos en no donar compliment a la resolució judicial de retirada de la pancarta de la façana de la Generalitat el setembre de 2019».

El recurs de Torra rebutjat

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs presentat per l’expresident de la Generalitat Joaquim Torra contra l’execució de la sentència que el va condemnar per desobediència. 

El TC ja s’havia pronunciat sobre la condemna de Torra i l’havia ratificat, però en aquest cas resol sobre l’execució d'aquesta, ja que la defensa de l’expresident també va recórrer les resolucions que van acordar la fermesa i execució de la sentència condemnatòria. 

El vicepresident Xiol Ríos ha anunciat la formulació d’un vot particular contra la sentència, al qual s’hi adherirà també el magistrat Sáez.

L’alt tribunal conclou que les resolucions impugnades no van impedir que Torra pogués acudir en empara al TC ni que hi hagués un pronunciament sobre la suspensió de la sentència condemnatòria.

Palau de la Generalitat
L'origen de tot: una pancarta. | ACN

Tot va començar amb una pancarta 

L'origen de tot l'enrenou es remunta el juny del 2018 quan, un cop Quim Torra va prendre possessió del govern, es va penjar a la façana del Palau de la Generalitat una pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics i exiliats'.