Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Torra i Sánchez

Moncloa obre la porta a negociar amb la Generalitat

Membres de gabinet de Sánchez han apuntat a una «taula de governs», però la vicepresidenta en funcions se n'allunya

Torra i Sánchez
Sánchez encara no ha despenjat el telèfon a Torra | Catalunya Diari

El PSOE està «obert al diàleg» amb Catalunya.  Així ho confirmava José Luis Ábalos, ministre de Foment en funcions, aquest dimarts des de Londres. «El govern de la nació pot interlocutar amb qualsevol altre govern autonòmic», deia, posant de manifest predisposició per part de Moncloa per negociar de govern a Govern. Aquest dimecres, però, la vicepresidenta en funcions,  Carmen Calvo, s'ha allunyat de l'opció d'una «taula de governs», centrant-se a parlar només de «taula de partits» i de la investidura de Sánchez.

JxCat continua reclamant al president en funcions, Pedro Sánchez, que respongui a les trucades de Quim Torra. El president de la Generalitat no aconsegueix entaular una primera conversa amb el socialista, tot i que les últimes declaracions de membres del gabinet de Sánchez obren la porta a possibles canvis en aquest sentit. «Cal normalitzar les relacions», deia Ábalos. 

La veritable negociació, postinvestidura

Amb qui sí que negocien els socialistes és amb ERC. Aquest dijous es reprenen les converses amb una reunió entre els representants de les dues formacions, Lastra i Rufián, després que la militància dels republicans avalés l'estratègia negociadora, que preveu dues fases molt clares: la primera, per investir Sánchez i, la segona, postinvestidura, per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya.

A més, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha reconegut a RAC 1 aquest dimarts «missatges creuats» amb Sánchez, però no en qualitat de membre del Govern, sinó com a dirigent d'ERC, per la qual cosa la Generalitat no considera tals contactes substitutius de la trucada que per ara Sánchez es nega a tenir amb Torra.

Republicans i JxCat coincideixen que la veritable negociació arribarà després d'investir Sánchez, si és el cas, i que ha de ser de govern a Generalitat, encara que un primer condicionant per al diàleg sigui la creació d'una «taula de partits».

«Dins de la Constitució»

Adriana Lastra i Gabriel Rufián
Adriana Lastra i Gabriel Rufián, en una reunió al Congrés el passat 13 de juny | Catalunya Diari

Marlaska, ministre de l'Interior, també ha deixat entreveure possibles avenços  en el diàleg entre tos dos governs, però amb una limitació clara: «sempre dins del marc constitucional»: «Si totes les peticions tenen un encaix constitucional, serà factible»

I és que les negociacions són i seran plenes de limitacions i condicions per part dels interlocutors. Mentre ERC es conformaria amb un «compromís inequívoc» del PSOE per solucionar el conflicte català, amb un calendari de diàleg tancat, JxCat reclama, entre altres coses, que es reconegui Carles Puigdemont com a interlocutor en representació dels polítics presos i exiliats.

Negociació amb peus de plom

Socialistes i republicans continuen doncs acostant posicions, però amb la desconfiança per bandera. ERC demana a Sánchez el compromís de diàleg signat públicament  abans de permetre la seva investidura: «Coneixem perfectament el PSOE. Té un històric d'incompliments amb Catalunya», ha remarcat Gabriel Rufián, portaveu del partit. Continua l'estira i arronsa que podria fer Sánchez president i, alhora, desbloquejar la situació a Catalunya.

També et pot interessar...