Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua

El Govern es mostra «molt preocupat» per l'increment d'aturats menors de 25 anys

A finals de gener, a Catalunya hi havia més de 41.000 joves en atur

El director general de Relacions Laborals del Departament de Treball, Enric Vinaixa, ha expressat la seva preocupació amb l'alta incidència de l'atur juvenil, dels menors de 25 anys, que aquest gener van sumar 41.129 desocupats, una xifra que suposa 2.240 més que al desembre i fins a 12.848 més que el mateix mes del 2020, quan els afectes de la pandèmia encara no s'havien deixat sentir. Sobre el total, representen el 5,8% del total. «Això ens fa fer una definició molt incisiva de les polítiques d'ocupació que s'han d'adreçar cap aquest col·lectiu», ha afegit Vinaixa.

Així mateix, ha explicat que el Govern preveu que la destrucció de llocs de treball es mantingui mentre durin les restriccions per frenar la pandèmia, almenys fins «al llindar del primer trimestre». El director general de Relacions Laborals ha assegurat que caldrà anar seguint les dades a curt termini i «vigilant dia a dia», però que la situació «ara com ara, no ens fa pensar d'una altra manera».

Prop de 37.000 llocs de treballs destruïts a Catalunya durant el gener

Durant el mes de gener, Catalunya va destruir 36.770 llocs de treball respecte al desembre i 72.759 respecte de fa un any. Segons Vinaixa, les dades de l'atur registrat de les de gener constaten l'afectació negativa en el mercat de treball el context actual de pandèmia, marcat per les restriccions en l'activitat de diversos sectors que ha fet augmentar l'atur i les persones incloses en un ERTO, acompanyat d'una creixent destrucció de llocs de treball.

Catalunya va tancar el gener amb 3.346.891 afiliats a la Seguretat Social, una xifra que representa un descens de l'1,09% respecte al desembre (-36.770) i un retrocés del 2,13% si es compara amb el mateix mes del 2020, és a dir, 72.759 persones menys afiliades. En total, ha subratllat, Vinaixa ja són 11 mesos consecutius de reducció de les afiliacions, si bé des del juny «s'ha anat suavitzant».

Pel que fa a les dades globals, Catalunya ha registrat l'increment interanual de l'atur més elevat des del 2013, segons ha destacat el director general de Relacions Laborals de la Generalitat.