Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa

El Govern es prepara per a l'arribada d'una nova pandèmia

El material emmagatzemat està guardat sota custòdia

Han passat dos anys des que el coronavirus va arribar a les nostres vides.

 

Aleshores la crisi sanitària va agafar per sorpresa no només la població general, sinó també els governs. Ara, l'Executiu espanyol no vol que es repeteixi el desproveïment de material sanitari, però la reserva amb què compta no és suficient per a una nova pandèmia.

Una reserva nacional insuficient

Quan va arribar el coronavirus, cada metge i infermer va haver de buscar-se la vida per protegir-se a la feina. No hi havia prou mascaretes per a tots i molt menys vestits de protecció.

La població es va bolcar amb l'àmbit sanitari i fins i tot es va confeccionar material amb bosses de plàstic i teles, un fet surrealista en aquell moment. No obstant això, era l'única opció per intentar protegir-se davant d'un coronavirus que s'estava expandint per tot el món a gran velocitat.

Dues sanitaries durant la pandèmia
Va haver-hi desabastiment d'EPI | Europa Press

Perquè aquesta situació lamentable no es torni a repetir en cas d'una nova crisi sanitària, el Ministeri de Sanitat assenyalava fa unes quantes setmanes que Espanya tenia reserves. A través del Portal de Transparència, assenyalava el material que havia emmagatzemat, que, malauradament, no n'hi ha prou.

Espanya no està protegida davant d'una nova pandèmia

A finals de febrer, la reserva estratègica nacional que el Govern va decidir començar a conformar el juny de 2020 constava de 388.260.550 mascaretes quirúrgiques. A elles cal sumar 72 698 860 unitats de mascaretes FFP2 i 1 766 880 de FFP3.

Tres tipus de mascaretes
Les mascaretes continuen sent obligatòries en interiors | Pixabay

Si aquestes xifres es creuen amb el nombre de sanitaris col·legiats el 2020, els comptes no surten. A cadascun d'aquests sanitaris els correspondrien 123 màscares perquè, segons EPData, aleshores hi havia més de 600.000. Una xifra pràcticament ridícula, sabent que cal canviar-les cada vuit hores i més en aquesta classe de feines.

La situació encara és pitjor en el cas dels vestits de protecció. La reserva té 938.150, fet que suposa 1,5 vestits d'aquest tipus per a cada sanitari col·legiat.

Una sanitari amb l'equipament contra la covid
La roba de protecció van escassejar durant les primeres onades | Europa Press

La veritat és que no només els metges i infermers van fer servir aquests vestits durant les primeres onades, també els zeladors, auxiliars, personal de neteja i efectius de l'UME, entre d'altres. D'estat forma, no arribaria ni a un vestit de cap a peus per a cadascun d'ells.

La ventilació que va salvar vides

Quant a la recollida d'equips de ventilació invasiva, des del juny del 2020 ascendeixen a 955. N'hi ha 343 de repartits en hospitals públics per tota Espanya, sense comptar amb cap altra mena de centres sanitaris.

D'aquí s'extreu que si l'Executiu es tornés a veure en una situació similar, no arribaria a tres els respiradors de mitjana. La reserva estratègica nacional compta també amb test d'anticossos, 95 859, i d'antígens, gairebé 2 000 000 unitats.

Llits de l'UCI d'un hospital
Va haver d'habilitar UCI en els pitjors moments de la crisi sanitària | Catalunya Diari

Aquestes xifres també es queden força curtes. I és que només la segona setmana de gener es van vendre més de 8,1 milions de tests d'antígens a les farmàcies, segons la consultora Iqvia.

A tot això cal sumar-hi tres tipus de fàrmacs que inclou la reserva estratègica espanyola. Aquests van ser usats per sedar i despertar els malalts més greus de coronavirus. De Propofol hi ha 40 982 unitats emmagatzemades, de Midazolam 57 800 i de Dexmedetomidina 12 453 unitats.

Guardat sota custòdia

La majoria d'aquest material està en un lloc segur. Es troba custodiat a les instal·lacions del Ministeri de Defensa. La resta està distribuïda en magatzems de l'empresa distribuïdora de productes farmacèutics Logista Pharma.