Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern aprova una forta baixada del preu de les mascaretes

El nou preu màxim suposa una rebaixa d'un 25% al que hi havia fixat des de l'abril, de 0,96 euros

El govern espanyol ha acordat aquest dijous abaixar un 25 per cent l'import màxim de venda al públic de les màscares quirúrgiques, que ara no podran costar més de 0,72 euros, en comparació amb els 0,96 anteriors. Així ho ha anunciat a través de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments (CIPM), òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat del qual formen part diversos ministeris i les comunitats autònomes.

En una nota de premsa que s'ha fet pública avui mateix, el govern central informa que l'objectiu és que totes les persones puguin accedir al producte sanitari d'obligat ús durant la pandèmia en unes condicions «econòmiques no abusives». El preu, amb un IVA inclòs i l'impost de recàrrec equivalent, es revisarà «amb la periodicitat que la vigilància dels preus del mercat requereixi» assegura l'Executiu, que després de moltes demandes dels ciutadans ha acabat tancant una solució al preu de les mascaretes que molts consideraven d'abusiu.

A l'abril ja hi va haver un acord de preu màxim

El passat mes d'abril, en ple inici de l'epidèmia a Espanya, la CIMP va acordar el preu màxim de venda al públic en 0,96. Ara, però, la comissió ha fixat el nou preu màxim en 0,72 euros «després de revisar els preus de mercat actuals», tant a les farmàcies com en venda en línia amb l'objectiu de «garantir la lliure competència» per sota d'aquest preu màxim fixat. La CIMP és l'òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat i en formen part diversos ministeris i comunitats autònomes.

De fet, aquest mateix dimecres la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja anunciava al Congrés que el seu govern ha decidit rebaixar l'IVA de les mascaretes del 21% actual al 4%. Així doncs, tot apunta que l'executiu de Sánchez aprovarà la rebaixa de l'IVA el pròxim dimarts mitjançant un reial decret. Per la seva bansa, la ministra Montero ha advertit que el seu govern «estarà vigilant» per «assegurar que la rebaixa de l'IVA es tradueix en una rebaixa del preu, i no en un major marge empresarial».