L'epidemiòleg Oriol MItjà amb mascareta davant de la seu d'Eurecat

Mitjà lloa l'estratègia d'Ayuso a Madrid: «Li està donant resultat sense haver de tancar l'economia»

L'investigador català insisteix en la necessitat de generalitzar l'ús de tests d'antígens a Catalunya per poder flexibilitzar les restriccions

El doctor Oriol Mitjà ha afirmat que la situació no canviarà molt en 10 dies com per justificar llavors l'obertura de bars i restaurants i ha considerat que el més important és aplicar altres mesures. En aquest sentit, ha avalat l'estratègia de la Comunitat de Madrid de fer tests ràpids massius perquè «li està donant resultat sense haver de tancar l'economia». «Estic satisfet amb el que han fet a Madrid i tant de bo ho posin en marxa a Catalunya», ha dit en una entrevista al programa 'Planta Baixa' de TV3, en què també ha dit que «mai hauria pensat que hagués de felicitar l'Ayuso».

L'infectòleg català ha carregat contra el Departament de Salut per posar «pegues» a l'hora d'estendre l'ús dels tests d'antígens i ha instat els responsables polítics a «superar de forma ràpida» algunes argumentacions. «Ara com ara, m'agradaria més treballar a Madrid», ha afirmat. Així mateix, Oriol Mitjà ha assegurat que l'ús massiu d'aquestes eines permetria «accelerar» la desescalada.

També veu amb bons ulls la proposta d'Ayuso de permetre que els tests d'antígens es puguin fer a farmàcies o altres serveis sanitaris, com odontòlegs, ja que permetria descongestionar tant l'atenció primària com l'hospitalària. Per a l'investigador, l'ús dels tests d'antígens és un «factor clau» per controlar la incidència del coronavirus i permetre alleugerir les mesures restrictives. Segons Mitjà, aquest test costaria menys de 10 euros a les farmàcies.

Prorrogar les mesures vigents

Oriol Mitjà considerat que el Departament de Salut és qui disposa de les dades i que si la pressió a les UCI continua tan alta, serà «correcte» prorrogar les mesures, tot i que ha insistit que seria necessari seguir altres estratègies com la dels tests ràpids massius. Segons Mitjà, la preocupació de Salut és com recollir la informació que donarien els tests d'antígens i el fet que el seu ús pogués donar una sensació de seguretat que reduís l'ús de les mascaretes. Uns aspectes que ha considerat cal superar.

En aquest sentit, l'infectòleg català ha explicat que el cicle natural del virus és reduir la seva incidència quan hi ha mesures restrictives i augmentar quan aquestes es relaxen. Per això, ha dit, que si es va aplicant un desconfinament «en un o dos mesos hi haurà una tercera onada».

Preocupació per la situació a les residències de gent gran

D'altra banda, el doctor Mitjà ha alertat sobre la situació que es viu a les residències de gent gran, ja que ha assegurat que el 40% de les morts per Covid-19 es produeixen es registren en aquests centres. Per això, ha reclamat també l'ús de tests d'antígens per a tota persona que hi entri, així com un testeig de forma periòdica en el cas dels treballadors.

Per últim, Oriol Mitjà també ha celebrat els avenços en la recerca d'una vacuna contra el coronavirus, i especialment l'anunci que Pfizer va fer aquest dilluns. Tot i les bones notícies, ha remarcat que es trigarà entre sis mesos i un any en tenir una bona cobertura vacunal, motiu pel qual ha recordat que l'important paper que tindríem els tests ràpids fins llavors.