El Govern prohibirà fumar als cotxes, centres comercials i platges

L'executiu de Torra vol també que els advocats de la Generalitat puguin defensar tots els seus treballadors de qualsevol delicte

La llei antitabac continua endurint-se. Segons ha avançat SER Catalunya, l'executiu de Torra afegeix noves prohibicions i no es podrà fumar als cotxes, les parades d'autobús, els campus universitaris, els centres comercials descoberts, balnearis o parc aquàtics, ni tampoc a les piscines i platges.

Cada dia moren una mitjana de 27 persones per culpa del tabac a Catalunya, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. D'aquestes 27, 7 són per causes cardiovasculars. Les noves mesures del Govern pretenen reduir aquest gran efecte del tabac en la salut  dels ciutadans. 

Tot i que la llei antitabac és d'àmbit estatal, el Govern n'aprofita una altra del 1985 sobre substàncies que poden generar dependència per incloure aquestes mesures en la llei que complementa els pressupostos de la Generalitat, lligant-les així amb l'aprovació dels comptes.

  • També pots llegir: Intervenen tabac de contraban a un passatger en un vol de l'Aeroport de Lleida

La llei antitabac de 2006 prohibia fumar a la feina i obligava els negocis de restauració a habilitar espais sense fum.  Però els canvis no van generar un gran impacte en el consum. El 2011 es va restingir de nou la normativa, que prohibia totalment fumar en bars, restaurants i discoteques. El tabaquisme va davallar clarament, passant d'un 30% de la població fumadora a uin 24% l'any passat, un mínim històric. Tot i així la xifra segueix superant la mitjana de l'OCDE.

Advocats per a tots els funcionaris

Els advocats de la Generalitat no poden defensar els seus trebalaldors de delictes com la desobediència | CatalunyaDiari.cat
 
 

La Cadena SER avançava també una altre de les mesures que inclou la llei complementària als pressupostos i que pretén aplicar el Govern, en aquest cas en relació a la justícia. L'executiu vol que els advocats de la Generalitat puguin defensar a qualsevol treballador de l'administració, ja sigui un càrrec polític o un funcionari.

De moment, els advocats de la Generalitat defensen a qualsevol treballador de l'administració o les seves empreses públiques, excepte quan es tracta de casos que recull el títol XIX del Codi Penal, com desobediència, prevaricació, tràfic d'influències o malversació, en els quals no poden intervenir