Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Almenys 110 morts i 238 desapareguts pel trencament d’una presa al Brasil

La desgràcia ha tingut lloc a l’estat de Minas Gerais, al sud-est del país. Gran part de les víctimes són treballadors de les instal·lacions que han estat arrossegades per l’aigua i el fang

Imatge del riu de fang que ha provocat el trencament de la presa | Europapress

 

Gran tragèdia al sud-est del Brasil, on el trencament d’una presa el 25 de gener ja ha provocat almenys la mort de 110 persones i prop de 238 més segueixen desaparegudes. La presa formava part de l’empresa Vale, la productora de ferro més gran del món, i aquesta infraestructura s’utilitzava per a la circulació de l’aigua en una planta de contenció de residus per a successos d’emergència al municipi de Minas Gerais.

Segons explica el president executiu de la companyia, Fabio Schvartsman, dos terços dels 300 treballadors d’una mina de ferro estan desapareguts després que el torrent d’aigua i fang entrés a dins de la cafeteria a l’hora de dinar, raó per la qual el recinte es trobava ple d’empleats en aquell moment.

Just en el moment de la desgràcia, hi havia 427 persones a la zona afectada, de les quals 279 van ser rescatades vives. A part de la troballa de 7 víctimes mortals, els bombers també han localitzat 9 persones amb vida, 4 de les quals han estat ingressades a un hospital proper.

Una presa que s’ha convertit en una trampa mortal

La presa s’ubicava a la mina Feijao i tenia una capacitat de dos milions de metres cúbics.  Es dona la circumstància que aquest trencament s’ha produït quan s’estaven desmantellant les instal·lacions i, per ara, no hi ha indicis clars sobre les causes dels fets.

«En aquests moments, la prioritat absoluta de Vale es la de preservar i protegir la vida dels empleats i els integrants de la comunitat», explica Schvartsman. Per la seva banda, el ministre de Medi Ambient del Brasil, Ricardo Salles, ha ordenat l’enviament d’equips d’emergència de l’Institut Brasiler del Medi Ambient y dels Recursos Naturals Renovables (IBAMA).

Les autoritats també van ordenar l’evacuació de les poblacions properes un cop va tenir lloc la desgràcia. De fet, es tem que nombrosos habitatges hagin quedat sepultats i, amb ells, diversos habitants.