El lloc de treball de 4.000 persones a la ciutat de Barcelona perilla. Els conductors dels VTC que operen per les aplicacions Uber i Cabify a la capital de Catalunya es podrien quedar sense feina si finalment, tal com ha anunciat, el Govern de la Generalitat aprova aquest dimarts vinent el «decret 15», una regulació que obligaria a aquestes aplicacions a fer precontractacions de més de 15 minuts.
Aquest decret que vol aprovar el Govern, i que compta amb l'aprovació per part del sector del taxi, també inclou altres mesures per regular les VTC com evitar que la geoposició dels cotxes surti a les aplicacions o fins i tot que els vehicles que ofereixen aquest servei no puguin estar aturats al carrer sinó que hagin de retornar a la base entre servei i servei.
Uber i Cabify donen feina a 4.000 persones a la ciutat de Barcelona
Per les empreses que disposen de les llicències per operar com VTC a Catalunya, que operen per les aplicacions Uber i Cabify, si finalment s'acaba aprovat aquest decret redactat pel departament de Territori de la Generalitat, és la seva fi i hauran d'acomiadar a les 4.000 persones que treballen per aquestes empreses de manera directa a Barcelona.
Vector Ronda, una empresa que disposa de 600 d'aquestes llicències, ja ha comunicat als treballadors que no renovaran els contractes que vagin vencent i si finalment s'acaba aprovat el decret, hauran d'acomiadar a diverses persones i tancar. Les llicències de VTC són d'àmbit autònomic i si aquí a Catalunya, i sempre segons ells, no poden sobreviure amb el decret, s'hauran de retirar. A més de les empreses, les plataformes que gestionen aquests cotxes, Uber i Cabify, també estan pensant a marxar de Catalunya si s'aprova el «decret 15».
Aturar el decret, l'objectiu dels treballadors i de les empreses
Fa dies que els treballadors, amb l'autorització de les empreses, han aparcat els cotxes VTC a la Diagonal, que si bé no està tallada, sí que complica la circulació. L'objectiu dels VTC era pressionar el Govern per evitar un acord amb el sector del taxi i ara és evitar que dimarts el conseller Damià Calvet porti al Consell Executiu el decret. Demanen tornar a seure amb el departament per negociar i evitar que s'aprovi tal com s'ha acordat amb els taxistes. «No estem en contra de la regulació del sector», s'apunta des de Vector Ronda, però es demana fer-ho evitant «sacrificar el sector».
Aquest divendres un miler de conductors de VTC s'han manifestat des de la plaça de Francesc Macià, on han instal·lat carpes per recollir signatures contra el decret, fins a la plaça de Sant Jaume. Representants dels conductors, de les empreses que tenen llicències i d'Unauto, la patronal de les VTC, han entrat al Palau de la Generalitat per reunir-se amb representants del Govern i demanar que s'aturi l'aprovació del decret.
Manifestació sense tallar el trànsit i respectant els semàfors
La manifestació ha transcorregut sense cap incident. Els conductors de VTC han caminat per la vorera de la Diagonal fins a passeig de Gràcia, que han baixat també per la vorera, sense tallar el trànsit. Els conductors, alguns amb la tradicional corbata que porten d'uniforme per treballar amb Cabify, han respectat els semàfors, aturant-se per passar, i en grups d'unes cinquanta persones «per no molestar als ciutadans». Com que no s'ha comunicat la manifestació, tot i que portaven alguns cartells, no han desplegat la pancarta fins que han arribat a la plaça de Sant Jaume.
Els Mossos d'Esquadra s'han desplegat en alguns punts de la manifestació per evitar la topada entre els conductors de VTC i alguns dels taxistes que estaven esperant a les estacions. No s'ha produït cap incident i si bé alguns dels manifestants han escridassat a algun taxista, els responsables de la marxa ho han tallat de soca-rel. Alguns dels conductors han recriminat als Mossos que ara sí que protegeixin als taxistes i que no haguessin fet el mateix durant la vaga dels taxistes. Segons han explicat, una vuitantena de vehicles van ser atacats.
Les pedres contra VTC fetes consigna de la lluita
«Nosaltres no tirem pedres, nosaltres regalem aigua» o «volem treballar» són dos dels càntics que s'han sentit més durant la concentració i manifestació dels taxistes pel centre de la ciutat. A la plaça de Sant Jaume, davant de l'Ajuntament, alguns dels taxistes han cridat contra l'alcaldessa Ada Colau i s'han vist alguns cartells contra el conseller Calvet. Tenen quatre dies per convèncer el Govern que retiri l'aprovació del decret, un fet que encendria de nou el sector del taxi a les portes del Mobile World Congres; un dels patiments del conseller de Territori.