Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Flama d'un fogó de gas

Revés del govern espanyol a tots els que tenen gas a casa

El gas tornarà a apujar de preu

El gas tornarà a pujar de preu. Així ho va confirmar aquest dijous la ministra de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera. En una entrevista a TVE va confessar que Algèria, per mitjà de l'empresa estatal Sonatrach, té previst encarir-lo.

Tot i això, des del govern espanyol confien que es tracti d'un augment «moderat», que no sigui gaire pronunciat. No és una proposta nova, ja que es planteja «des d'octubre». Consideren que «els preus estan molt per sota del preu al qual es cotitza als mercats internacionals».

Espera que s'arribi a un acord ràpid per establir el preu del gas. Però és conscient que les negociacions entre Algèria i les companyies espanyoles solen «durar molt de temps».

També va parlar sobre la postura de l'Executiu respecte al Sàhara Occidental i els seus efectes a Espanya amb relació al subministrament de gas per part d'Algèria. Va explicar que per al nostre país resulta essencial mantenir una «relació excel·lent» amb els dos territoris, lamentant que ara no és gaire «fluida».

Argumentava que es tracta d'«un país fiable, que compleix els seus compromisos». Per això garanteixen «el subministrament de gas en les necessitats i en els termes que compra Espanya des de fa temps». La confiança és plena al país africà.

La ministra va explicar que la revisió dels preus entre les energètiques espanyoles i Algèria es va iniciar el mes d'octubre passat. Ho considera una operació «estrictament comercial», on no hi participen els governs.

Primer pla de Teresa Ribera, al Senat.
El gas patirà un repunt, com va assenyalar Ribera. | GTRES 

Va explicar que «algunes de les nostres companyies gasistes va denunciar els contractes que tenia amb algunes empreses industrials. Com a govern no ens va agradar, però no podíem intervenir. A partir d'aquí es va iniciar una nova proposta del preu de gas», va aclarir.

Divendres passat, el responsable de Sonatrach, Touffik Hakkar, avançava quines eren les intencions de la seva empresa amb Espanya. Estaven decidits a apujar el preu del gas que es venia a casa nostra. Una posició sorprenent si es té en compte que aquesta mesura no es va adoptar per a altres compradors europeus d'aquest combustible.

El gas i l'electricitat, les preocupacions del govern espanyol

La ministra de Transició Ecològica no només té posada la mirada en el preu del gas, sinó també en el de l'electricitat. La factura de la llum ha patit un repunt molt important els últims mesos i des del govern intenten posar-hi fre.

Ribera ha lamentat que les elèctriques espanyoles vulguin fer «descarrilar» la proposta plantejada per l'Executiu de Pedro Sánchez i Portugal. Pretenien limitar el preu a 30 euros el megawatt/hora per reduir el preu de la llum.

Imatge d'una bombeta amb monedes damunt d'una taula.
El cost de la llum és una altra de les preocupacions del govern. | Pixabay 

Va denunciar que les companyies del sector no comparteixen aquest criteri, i estan fent tot el possible perquè no tiri endavant. «No hem tingut la impressió que aquest preu sigui un aspecte crític», va apuntar.

Entén la postura de les elèctriques, ja que com més alt estigui el preu del gas, més guanys s'asseguren. És normal que pretenguin que el preu sigui el més elevat possible. Això deixaria «sense efecte l'acord polític i la voluntat de treballar per l'interès dels consumidors domèstics i industrials».

Considera que és un moment precís «perquè tots apropem l'espatlla i es redueixin els beneficis durant un temps».

La vicepresidenta tercera també es va voler pronunciar sobre l'última decisió d'Hongria. Considera «desencertada» la postura d'aquest país de pagar el gas rus en rubles, com demanava Putin. «Confio que no s'esquerdi la unitat, ha estat fonamental fer el que hem fet fins ara units», ha recalcat.