Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Pedro Sánchez.

El Govern va més enllà amb una pujada de sous històrica per milions de persones

La millora salarial seria del 9,5% fins al 2024

Milions de treballadors rebran una important millora en els sous. Així ho feia entendre la reunió que van mantenir aquest dijous el Govern i els sindicats.

Es tractaran dels empleats públics, que tenen previst, en principi, acceptar la darrera proposta plantejada pel Ministeri d'Hisenda. Aquest increment seria de fins al 9,5% fins al 2024, i augmentaria 1,5 punts respecte a la primera proposta.

Proposen una pujada de sous històrica, però no per a tothom

El desglossament del 9,5% quedaria fixat de la manera següent. Seria un 1,5% retroactiu per a aquest any, que se sumaria al 2% que ja perceben els funcionaris des del gener del 2022. Per al 2023, la pujada fixa arribaria al 2,5%, contemplant, a més, un parell de variables. Es tractaria d'un 0,5% associat a l'IPC acumulat de 2022 i 2023 quan se superi el 6%. A més, hi hauria un altre 0,5% vinculat al PIB i únicament quan superés el 5,9%.

Imatge d'una dona recollint diners a través de les finestretes del banc
L'augment de sous que rebran els funcionaris serà d'un 9,5% fins al 2024 | Getty Images

Per part seva, l'increment fix per al 2024 seria del 2%. Pel que fa a l'addicional, hi haurà la possibilitat d'incrementar-lo un 0,5%. Per això l'IPC acumulat des del 2022 fins al 2024 ha de ser superior al 8%.

Segons han revelat aquest dijous els representants dels treballadors públics, la mesura no ha estat ben rebuda per tots. La intenció d'UGT és ratificar-la, mentre que CCOO la sotmetrà als seus òrgans de direcció. Per la seva banda, CSIF té previst continuar amb les negociacions en considerar-la insuficient.

La nova proposta millora lleugerament la primera

Les negociacions entre les dues parts van iniciar dimecres passat. Hisenda va plantejar en un primer instant un increment del 8% per als funcionaris entre el 2022 i el 2024. Els sindicats reclamaven una pujada de més quantitat, un gest que esperaven per part de l'Executiu. Sobretot per l'elevada inflació dels darrers temps. Saben que serà impossible assumir un increment salarial a l'alçada de l'IPC i que perdran poder adquisitiu. Però demanaven que s'incloguessin a les millores una sèrie de variables.

Del plantejament inicial del 8%, un 2% ja l'han percebut els empleats públics aquest exercici. A aquest percentatge se sumaria un 1,5% amb caràcter retroactiu per al 2022. A més, les pujades per al 2023 i per al 2024 eren del 2,5 i 2%, respectivament.

Molt a prop de tancar-se l'acord

Tot i les diferències que hi pot haver amb alguns sindicats, tot fa indicar que l'acord es tancarà en qüestió d'hores. S'han entès amb els representants de més de 2 milions de funcionaris i més de 3 milions de treballadors de l'Administració.

Fa uns dies, el Govern va ser acusat de «donar l'esquena» als treballadors. Els funcionaris van organitzar una manifestació en què es van comptar unes 70.000 persones, segons les seves estimacions. La Delegació de Govern de Madrid ho va rebaixar fins a les 15.000.

Primer pla de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda
Milions de persones rebran un augment de sou | GTRES

El desplegament dels empleats públics va provocar que l'Executiu hagués de moure fitxa. Però, a més de l'increment salarial, a les trobades també s'han analitzat altres aspectes d'interès. Entre ells, la jornada laboral de 35 hores setmanals, millores per a la promoció interna i per a l'accés del personal extern.

Com afectarà la pujada a les arques de l'Administració?

En cas d'aprovar-se aquesta revaloració, que arribaria com a màxim al 9,5%, el cost seria superior als 14.250 milions d'euros. L'1,5% addicional que s'abonarà en pagament únic abans del 2022 suposarà una despesa directa de 2.250 milions d'euros. A això se li unirien els 3.000 milions que suposen la pujada aplicada des del gener.

El 2,5% del 2023 implicaria un desemborsament de 3.750 milions, mentre que el 2% del 2024 en suposarien 3.000 més. A més, cada mig punt variable que es contempla comportaria un cost de 750 milions.