La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere

El Govern no s'ho creu: veuen «inaudita» la decisió de Moncloa amb el toc de queda

La consellera creu que és «sorprenent i increïble» la decisió del govern espanyol de recórrer l'avançament del toc de queda per part de Castella i Lleó

La consellera Alba Vergés s'ha pronunciat aquest dilluns sobre el recurs que el govern espanyol ha presentat contra l'avançament del toc de queda per part de Castella i Lleó, que pretén iniciar-lo a les 20.00 hores. La titular de Salut de la Generalitat considera «inaudit» que l'Estat hagi emprès accions contra aquesta decisió i que, posterior, hagi demanat a les comunitats autònomes la seva opinió al respecte. Per Vergés és «increïble i sorprenent» l'actuació del govern de Pedro Sánchez i ha demanat totes les eines per decidir les mesures des de Catalunya, argumentant que  aquestes «no dependran de nosaltres, sinó de la situació epidemiològica que tinguem».

La consellera ha reclamat que cadascú assumeixi les seves pròpies responsabilitats, instant al govern de l'Estat que es preocupi de la seva interlocució amb la Comissió Europea per garantir el subministrament de les vacunes. Aquest dilluns han arribat un 56% de les dosis previstes de Pfizer, un fet que obligarà a adaptar la campanya de vacunació.

Per la seva banda, Salvador Illa ha defensat la decisió del govern de l'Estat, ja que consideren que «el toc de queda a les vuit de la tarda no està emparat per l'estat d'alarma». El ministre ha recordat que «de moment el que sabem és que amb el paquet de mesures que tenim en marxa vam aconseguir derrotar la segona onada», augurant que «derrotarem la tercera amb els mateixos instruments». 

Més ingressats als hospitals

Mentre les administracions batallen per veure quines mesures poden ser més o menys efectives, la majoria d'indicadors sobre la Covid-19 continuen a l'alça. Tot i un lleuger descens de la velocitat de propagació (d'1,39 a 1,31) i del risc de rebrot (de 794 a 754), en les darreres 24 hores s'han detectat 2.465 casos nous de coronavirus a Catalunya (423.193 en total) i s'han confirmat 129 noves morts (18.141 en total). Més alarmants són les xifres als hospitals catalans, que han certificat 179 ingressos nous (2.809 en total), dos d'ells l'UCI (550 en total).