Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

El Govern reconeix el seu «error», que toca pagar per Nadal

L'Executiu català pretén generar un «sentit d'autoresponsabilitat» de cara a les festes

Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.
L'Executiu català pretén generar un «sentit d'autoresponsabilitat» de cara a les festes | ACN

El Govern de Catalunya ha reconegut aquest dilluns un «error», les conseqüències del qual toca pagar ara, per les festes de Nadal. Ha estat en concret el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, qui ha afirmat que no allargar les limitacions de mobilitat pel pont de desembre «va ser un error». Així ho diu en una entrevista a 'El Punt Avui' en què admet que va sortir «absolutament tothom» perquè no hi havia confinament tot el pont.

De cara a les festes de Nadal, afegeix, es pretén generar «un sentit d'autoresponsabilitat» a les cases. En aquesta línia, Sàmper considera «fonamental» fer una campanya de comunicació «molt bèstia» per conscienciar les famílies sobre els riscos de fer reunions pels àpats nadalencs. Segons explica, es tractaria d'una campanya similar a les de trànsit. «Espero que es faci, últimament ho hem demanat amb un cert enuig», apunta. 

Més control policial, inspeccions i sancions

En la mateixa entrevista, el conseller reitera la idea que ara es passa d'una fase més pedagògica a una en què la policia farà «més pressió» en relació amb les restriccions: «Serem més estrictes en la inspecció i la sanció». En aquest sentit, hi haurà unitats dels Mossos dedicades exclusivament a les inspeccions.  

De fet, el conseller d'Interior ja va anunciar més patrulles al carrer i un enduriment de les sancions davant els incompliments de les restriccions anticovid el passat divendres. Després de la reunió del comitè de crisi d'Interior per la Covid-19, el conseller va reconèixer que fins aquest moment «el caràcter pedagògic de les intervencions no ha tingut l'efectivitat que hauríem volgut».

En concret, pel que fa als agents, el conseller explicava que alguns efectius que fins ara es dedicaven a temps parcial a aquesta funció hi destinaran tot el dia. «Hem de passar a una fase més contundent en la mesura que hem vist que això no s’acabava de respectar del tot», assegurava.

«Les recomanacions que es feien amb efectes purament pedagògics ara seran molt més a nivell de sancions», afirmava, justament en la línia del que ha recordat també aquest dilluns. 

Fins ara, s'han posat prop de 67.000 multes des de mitjans d'octubre, la meitat mossos i l'altra meitat les policies locals. D'aquestes, 1.027 han estat a establiments del món de la restauració.  Precisament per seguir treballant en aquesta coordinació entre els diferents cossos policials, Sàmper s'ha reunit aquest dilluns amb tots els comandaments de les 216 policies locals de Catalunya.



Malgrat aquesta intensificació de la tasca policial, Sàmper reconeixia que no poden arribar arreu. «Tenim 7,5 milions de persones a Catalunya i menys de 30.000 efectius entre policies de mossos d’esquadra i policies locals», explicava, afegint que, «en base a aquests efectius, farem tot el que puguem, farem el màxim, ens hi deixarem la pell per poder ajudar al màxim que es compleixin aquestes mesures».